Lichter leven: alles draait om je adem

Lichter leven: alles draait om je adem Lichter leven: alles draait om je adem Lichter leven: alles draait om je adem

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 13 leer je alles over de kunst van ademhalen. Want goed ademen maakt gezond en gelukkig.

We ademen voor de eerste keer in wanneer we geboren worden en ademen voor het laatst uit wanneer we sterven. Ons hele leven bestaat uit ontelbare ademhalingen tussen die twee momenten in.

Volgens de Indiase filosofie brengt de mens bij elke incarnatie een bepaald aantal ademhalingen met zich mee. Wie haastig leeft en daardoor snel ademt, sterft eerder, omdat hij niet meer ademhalingen kan doen dan hem toegemeten zijn. Wie daarentegen vredig leeft en langzaam ademt, is goed met zijn gezondheid omgegaan en zal een lang leven hebben.

Master the breath

De Oosterse mens laat zich niet zo gemakkelijk opwinden, omdat hij het aardse leven wijselijk voor geestelijke vooruitgang wil gebruiken. Hoofdschuddend ziet hij toe hoe de Westerse mens het grootse geschenk – het leven – door een koortsachtig levenstempo en daaruit voortkomende snelle ademhaling verkort.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Goed ademen is dus geweldige voeding die we onszelf zomaar kunnen geven, en het maakt ons niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger! ‘When you master the breath, you master your mind and your emotions.’

adem afvallen

De basis en het uitgangspunt van alle oefeningen die de ademhaling regelen, is de zogenaamde volledige yoga-ademhaling. Deze is samengesteld uit drie soorten, te weten: de hoge ademhaling, de middelste ademhaling en de buikademhaling. Over het algemeen ademen wij te hoog. Deze hoge ademhaling verbruikt de meeste energie en levert het geringste resultaat op. Bij een volledige ademhaling doen buik, flanken en zelfs de rug mee. Dat is goed te zien bij een baby, bij wie de ademhaling nog ongestoord verloopt.

De 3 fasen

Pranayama is de kunst van het ademhalen. Bij deze techniek wordt de adem ingedeeld in drie fasen: de inademing, het vasthouden van de adem en de uitademing.

Elke fase wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen: de inademing geeft energie en vitaliteit, het vasthouden van de adem zorgt voor een vrije energiestroom door het hele lichaam en de uitademing zorgt voor ontspanning, reiniging en gronding. Door je uitademing langer te maken, wordt de restlucht die normaal in je longen zou achterblijven verdreven, wat een reinigend effect heeft.

Opdracht 1

Doe de Pranayama-oefening. Houd je rechterhand voor je hoofd en zet je wijsvinger en middelvinger tegen je voorhoofd. Plaats je duim zachtjes op je rechterneusvleugel en je ringvinger op je linkerneusvleugel.

Adem eerst een paar keer goed in en uit door beide neusgaten; eindig met een inademing.

Duw dan zachtjes met je duim je rechterneusgat dicht en adem uit door je linkerneusgat. Adem vervolgens in door links, sluit je linkerneusgat af en adem uit door rechts. Adem in door rechts en herhaal dit tot je beide neusgaten 10 keer hebt gedaan.

Voel even na en je voelt de nieuwe energie door je lichaam stromen. Dit is een heerlijke oefening als je gestresst of vermoeid bent.

Opdracht 2

De volgende oefening is de Energieademhaling. Ga liggen op een zachte vloer, een matje of een matras en concentreer je op je ademhaling.

Visualiseer dat je via je kruin inademt. Laat de stroom door je gezicht, hals, borst en buik stromen en draai de stroom dan om tot een uitademing die via je buik naar je heupen en benen leidt. Laat de stroom via je tenen naar buiten stromen.

Visualiseer nu dat je energie en positiviteit inademt en dat je pijn, verdriet en stress uitademt.

Blijf dit zo’n 5 minuten doen en concentreer je op niets anders dan de in- en uitademing.

Voel de hernieuwde kracht in je lijf.

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Hoe journalist Max Westerman rust vond in yoga
Hoe journalist Max Westerman rust vond in yoga