Zou het niet geweldig zijn als je de wereld kon bekijken alsof je haar voor het eerst zag? Als je zonder vooroordelen en voorkennis naar alles en iedereen om je heen kon kijken? Wat een ruimte zou dat geven.
Zonder dat we ons dat realiseren, hebben we op alles om ons heen een label geplakt. Dat heeft een functie: het maakt de wereld begrijpelijk en overzichtelijk. Op dezelfde manier hebben we ook overal een mening over – een oordeel dat we ooit zelf hebben gevormd of een maatschappelijk bepaald oordeel. Door dit soort labels en veronderstellingen, hoe ‘handig’ ook, beperken we onszelf.
Beginner’s mind
De beginner’s mind is een term uit het zenboeddhisme. In deze staat van zijn bekijk je het leven met een frisse blik. In plaats van te denken: zo is het, vraag je je af: hoe is het? Deze onbevangenheid opent je voor nieuwe, ongekende mogelijkheden. Als je weer nieuwsgierig wordt, wachten je verrassingen en komt nieuwe creativiteit naar boven.
Een beginner word je niet van de ene op de andere dag. Je bewust zijn van het feit dát je etiketten plakt, helpt. Dagelijks je open blik oefenen helpt nog meer. Wat je nodig hebt, is een beetje doorzettingsvermogen en de moed om alles wat je dacht te weten, los te laten.
Oefening 1: andere blik
Herken je het gevoel wanneer je terugkomt van vakantie en je je huis met frisse ogen bekijkt? Je ziet allerlei kleine dingen die je anders nooit opvallen. Veel mensen geven hun huis na de vakantie een metamorfose.
Bekijk je huis eens door de ogen van een fotograaf van een woonblad. Wat zijn de pareltjes in je huis? Foto’s maken mag natuurlijk. De hele boel veranderen ook.
Oefening 2: ontdekkingsreis in je mond
Een van de bekendste en doeltreffendste oefeningen uit de mindfullnes-training is het proeven van een rozijn. Neem vijftien minuten de tijd en ga zitten op een plek waar je niet wordt gestoord. Pak een rozijn. Bekijk haar van alle kanten, alsof je nog nooit van je leven een rozijn hebt gezien. Voel de structuur, het gewicht, voel of de rozijn droog is of nat, bekijk de kleur. Neem er de tijd voor. Doe de rozijn vervolgens in je mond, en proef. Houd het vruchtje vijf minuten in je mond, voel het met je tong, zuig erop, breng het van links naar rechts. Houd de rozijn nu zo lang mogelijk in je mond zonder erop te kauwen en zonder aan iets anders te denken. Pas daarna mag je haar fijnkauwen en doorslikken.
Oefening 3: door kinderogen
Beschrijf je situatie door de ogen van een jong kind, dus met belangstelling en verwondering. Dit kan je huwelijk zijn, je baan of je huis, het maakt niet uit wat. Je kunt elk onderwerp met deze kinderlijke blik bekijken.
Oefening 4: herontdek het kind in jezelf
Vraag, als je zelf geen jonge kinderen hebt, een kind van onder de 10 jaar ‘te leen’ van een buurvrouw of vriendin en neem het mee naar een speeltuin. Dompel je onder in wipwap, draaimolen, lachen, tranen, popcorn en ijsjes. Negeer je kritische stemmetje en verplaats je in en gedraag je als je beste nieuwe vriendinnetje.
Hoe voelt dat?