Zo kom je van je bindingsangst af

Zo kom je van je bindingsangst af Zo kom je van je bindingsangst af Zo kom je van je bindingsangst af

Liefde is een raar iets: je kunt ernaar verlangen, en er tegelijk doodsbang voor zijn. Bindingsangst heet dat. Het kan ertoe leiden dat je relaties afhoudt, of onbewust kapotmaakt. Hannah Cuppen schreef er de bestseller Liefdesbang over.

Bindingsangst, ik?

Ben je geneigd het woord ‘relatie’ zo lang mogelijk te vermijden, omdat je niet wilt vastleggen wat je met hem of haar hebt? Ben je bang je vrijheid te verliezen, voelt het al snel verstikkend als de ander een tijdje bij je thuis is? Moet je er niet aan denken om samen te gaan wonen of te trouwen? Al die dingen zijn tekenen van bindingsangst. Als je bang bent voor binding, doe je je best om afstand te houden in je relatie – of je vermijdt relaties helemaal.

De liefde als dans

Volgens auteur Hannah Cuppen is liefde een spel van aantrekken en afstoten, of zoals zij het noemt: ‘achtervolgen en weglopen’. In haar bestseller Liefdesbang omschrijft Cuppen het spel als een dans. Mensen die de liefde ingewikkeld vinden, worstelen vaak met bindingsangst én verlatingsangst. Het kan goed zijn dat ze zich in de ene relatie meer aan de ene kant van bindingsangst zitten, en in een volgende relatie meer aan de kant van verlatingsangst.

Waar komt het vandaan?

Het lijkt alsof iemand met bindingsangst gewoon geen relatie wíl, maar vaak is dat schijn. Soms komt bindingsangst voort uit verlatingsangst: je bent zo bang je over te geven aan een ander (met het risico gekwetst te worden) dat je anderen op afstand houdt. Bijvoorbeeld door een pijnlijk verbroken eerdere relatie, of doordat je in je jeugd geleerd hebt dat je je beter niet teveel aan andere mensen kunt hechten.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

Als je last hebt van bindingsangst – ‘last’ in de zin dat het je frustreert dat je relaties erop stuklopen, of dat je juist graag een diepgaande relatie zou willen – kun je er iets aan doen.


1. Kijk je angst aan

Om het patroon van aantrekken en afstoten in je relaties te veranderen, moet je een bewuste keuze maken: ik wil me echt verbinden met mijn partner. Daarvoor moet je, zegt Hannah Cuppen, ‘de angst leren aankijken’: ontdekken wat eronder zit. Hoe komt het dat je afstand bent gaan houden?

2. Ren niet weg

Als je de oorzaak van jouw bindingsangst kent, kun je langzaam meer toenadering zoeken (of het nu gaat om een nieuwe liefde, of om je huidige partner). Het klinkt makkelijk, en dat is het misschien helemaal niet. Want als de afstand kleiner wordt, kun je sterk de neiging krijgen de ander af te wijzen en het op een rennen te zetten. Dat lost alleen niets op, het is beter om je verstikkende gevoel gewoon te ervaren en je er niet tegen te verzetten.

3. Rouw om oud verdriet

Onder bindingsangst zit vaak oude pijn, waar je jezelf tegen probeert te beschermen. Maar de pijn gaat pas weg als je ‘m durft te voelen. Dat vraagt moed, want niemand heeft zin in pijn – maar het kan je veel opleveren. Als je het verdriet kunt voelen om de ouder die je vroeger gekwetst heeft, of de partner die jullie relatie verbroken heeft, ruim je die pijn voor een groot deel op (niet altijd helemaal, maar zoals Hannah Cuppen schrijft: ‘dan verandert de wond in een litteken en met een litteken kun je goed leven’). Zo ontstaat er ruimte voor een nieuwe ronde in de liefde, met nieuwe kansen.

Meer weten?

Hannah Cuppen, Liefdesbang. Overwin verlatingsangst en bindingsangst. Ankh Hermes.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over liefde?

De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie.

Volgend artikel
Als liefde buiten je bereik voelt
Als liefde buiten je bereik voelt