Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je darmen – niets nieuws onder de zon. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat er bepaalde voedingsstoffen zijn die het mogelijk maken om al binnen drie dagen je darmgezondheid flink te veranderen.
Het onderzoek naar een bepaald dieet en de invloed daarvan op het darmstelsel, gepubliceerd in het Britse natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature, wordt baanbrekend genoemd. Een aantal resultaten: bij tien mensen die hun eetgewoonten drastisch veranderden waren bij de derde dag al significante veranderingen te zien qua aanwezige bacteriën in de darmen en in het maag-darmkanaal. Niet alleen verschilden de typen en aantallen van de bacteriën; ook de genen die de bacteriën uitdrukten waren anders.
Benieuwd hoe het werkt? Hieronder lees je welke voedingssoorten van belang zijn en vervolgens hoe een driedaagse reset eruit kan zien.
Eet je darmen gezond
Integraal geneeskundige Amy Shah heeft op basis van het onderzoek een lijst opgesteld van vijf voedingssoorten die dagelijks op je bord zouden moeten liggen:
- Broccoli en/of artisjok
Natuurlijk start het lijstje met groentes, maar er is een specifieke reden waarom de broccoli en artisjok eruit springen als het om de gezondheid van je darmen gaat. Deze groentes bevatten namelijk plantaardige vezels die weer als voeding fungeren voor de gezonde bacteriën in je darmen. Nog niet zo’n grote groente-eter? Eet dan niet teveel groentes in één keer, maar bouw het rustig op, zodat je darmbacteriën niet overweldigd raken. - Goede vetten
Inderdaad; de vetten zoals die zich in avocado bevinden. Niet alleen vanwege de aanwezige vezels, maar ook vanwege het vetzuurgehalte in deze veelzijdige vrucht. - Gefermenteerd voedsel
Augurken, miso, zuurkool: uit diverse onderzoeken blijkt dat probiotische bacteriën op voedingsbasis (waar deze gefermenteerde producten vol van zitten) hun volledige waarde behouden, en dus niet verteerd worden, tot in de dikke darm. - Bladgroentes
Je darmen kunnen bladgroentes als spinazie, snijbieten en rucola gemakkelijk verteren. Bovendien zitten deze groentes bomvol vezels. - Kruiden
Kruiden zoals kaneel, kurkuma, komijn en saffraan staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Fleur je gerechten op met één van deze kruidsoorten en je doet je darmen een groot plezier.
Dit is hoe de driedaagse reset eruit kan zien
Nu kan het natuurlijk best heftig zijn om je drie dagen lang aan een strikt menu van vasten (want ja, dat hoort er ook bij) en eten te moeten houden. Over het nut van detoxen en het resetten van je lichaam verschillen bovendien de meningen.
Voor wie toch benieuwd is hoe de resultaten zoals die uit het onderzoek behaald kunnen worden; hieronder het menu dat integraal geneeskundige Amy Shah samenstelde op basis van het onderzoek.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Voorafgaand aan de driedaagse reset is het van belang om 12 uur te vasten. Daarna staat het volgende ontbijtje op het menu:
- Koffie met amandelmelk en kaneel
- Een handje blauwe of zwarte bessen
- Een handje rauwe amandelen
De lunch bestaat vervolgens uit gebakken spinazie en champignons met kurkuma, zwarte peper en komijn. Als afternoon snack bak je broccoli met tempeh of miso en een handjevol artisjokharten. Het diner bestaat vervolgens uit avocado met gekookte zwarte bonen en zoete aardappel. Zin in een toetje? Kies dan voor een stukje pure chocolade met minimaal 70% cacao.
Op dag twee eet je hetzelfde, maar laat je eerst 16 tot 18 uur tussen het diner en het ontbijt. Dit is belangrijk om het autofagieproces te activeren – een proces dat nodig is om de cellen gezond te houden. Op dag drie vast je 12 uur tussen het ontbijt en het diner.
Spreekt het idee van een volledige detox je niet zo aan? Wat je in elk geval kunt proberen voor gezondere darmen is om bepaalde onderdelen van je huidige eetgewoonte te vervangen door bovenstaande voedingssoorten.
Lunchen met broccoli, snacken met augurken en avocado en een stukje pure chocolade als toetje – zo verkeerd klinkt dat niet, toch?
Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus