Terwijl we doorzetters op een voetstuk zetten, zien we het als een zwakte om ergens mee te stoppen. Da’s gek, want juist dat tweede vraagt om een enorme innerlijke kracht en een flink portie zelfkennis.
Een relatie verbreken nadat je jarenlang lief en leed hebt gedeeld. Een baan opzeggen zonder dat je uitzicht hebt op iets nieuws. Besluiten dat jij en die oude vriend echt uit elkaar zijn gegroeid en het contact laten verwateren. Het zijn beslissingen die vrijwel niemand 1, 2, 3 maakt. Sterker nog, vaker wel dan niet gaat er een periode van twijfel en gepieker aan vooraf. Zelfs als we diep van binnen voelen dat het de juiste keuze is.
De verheerlijking van doorzetters
Dat is niet zo gek, in onze maatschappij zijn het niet de mensen die ergens mee stoppen die op een voetstuk worden gezet. Wel de doorzetters, de bijters, de mensen die volharden. Dat gegeven zit diep in onze van oudsher calvinistische cultuur ingebakken. We prijzen verhalen van mensen die ondanks tegenslag hebben doorgezet. Natuurlijk valt daar ook iets voor te zeggen. Een lange adem is vaak nodig om dingen te realiseren. De grootste ontdekkingen en uitvindingen zijn het resultaat van jarenlange inspanning. Een groot succes is vaak het resultaat van een reeks mislukkingen. Daarom blijven we doorploeteren, zelfs als onze geest of ons lichaam signalen afgeeft dat we de verkeerde kant opgaan.
We denken aan de kosten, maar vergeten de baten
Vaak weten we diep vanbinnen wel wat het juiste is, maar net als je dan op het punt staat om de knoop door te hakken, komt de twijfel alweer om de hoek kijken. Die twijfel wordt vaak veroorzaakt doordat we gaan denken aan alles wat we al hebben geïnvesteerd. Hoe persoonlijker je ergens bij betrokken bent, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen. Voor buitenstaanders is het makkelijk om te zien wat het juiste is, maar wie middenin een situatie zit, kan dat heel anders ervaren. Al die tijd, het geld en dan nog de moeite. Als je nu stopt, had je dat allemaal net zo goed weg kunnen gooien, toch?
Online training Intuïtie
-
Je intuïtie als tool voor een lichter leven
-
Kom in contact met je zesde zintuig
-
Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber
Wat is écht sterk? Durf voor jezelf te kiezen
Terwijl we heel hard aan die kosten denken, vergeten we vaak dat iets opgeven ook heel veel kan opleveren. Ruimte voor persoonlijke groei, nieuwe interesses en ervaringen, andere mensen met andere inzichten en frisse energie om dingen aan te pakken. Niemand zal ooit zeggen dat het zwak is om voor die dingen te kiezen. Eindeloos doorgaan met iets dat niet werkt is geen teken van kracht. We willen doorzetters zijn, maar dat betekent niet dat je hetzelfde pad moet blijven bewandelen als je nu al weet dat de bestemming niet goed is. Je bent pas echt sterk als je je kunt aanpassen, als je de moed en het inzicht hebt om te doen wat het juiste is voor jou. Durven stoppen is geen zwakte, maar een enorme kracht.
Vertrouw op je intuïtie
Een mens is altijd in ontwikkeling. Misschien paste jouw baan ooit wel bij je, maar nu niet meer. Hetzelfde geldt voor een levenspartner. Misschien was het de bedoeling dat jullie een tijdje met elkaar meeliepen, om daarna allebei een eigen weg te gaan. Hoe weet je wanneer je de juiste keuze maakt? Door naar jezelf te luisteren. Dat klinkt simpel, maar is in feite heel moeilijk. Het zijn namelijk niet onze gedachten die ons de juiste kant op wijzen, maar onze onderbuikgevoelens. Weten hoe je met jouw intuïtie in verbinding komt? Dat lees je hier.
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil.