Je kijkt in de spiegel en ziet een reflectie van jezelf. Althans, je ziet hoe je haar achter je oor valt, hoe je linkeroog net iets meer loenst dan de rechter, en hoe je rode t-shirt iets te strak zit. Je kijkt nog een keer goed en een heel gek gevoel overheerst: je herkent jezelf niet. En dat heeft niets met je t-shirt te maken, maar met het gevoel dat je van je ware ik verwijderd bent. Hoe krijg je antwoord op de vraag: wie ben je nu eigenlijk echt?
Ken je dat moment waarop een collega zegt, ‘wat zie je er goed uit!’, maar je dat zelf helemaal niet zo voelt? Dat je weet dat je haar vandaag goed zit, maar dat je vanbinnen helemaal niet happy bent? De disbalans tussen hoe de buitenwereld je ziet, en hoe je je voelt kan een frustrerend effect hebben. Je kan het niemand kwalijk nemen natuurlijk, want dat is iets wat jij voelt en een ander niet kan zien.
Beste versie van jezelf
Hoe jij jezelf voordoet aan de rest van de wereld is vaak een gepolijste versie van wie jij echt bent. Hoe mensen zich op social media voordoen is het perfecte voorbeeld. Iedereen is picture perfect, strak in de maquillage en over elke begeleidende tekst is goed nagedacht. Mensen die zich niet aan de Instagram-etiquette houden, hebben meestal ook een stuk minder volgers. Er zijn maar weinig mensen die naar onscherpe foto’s willen kijken waar niet over nagedacht is. Je wil geïnspireerd worden door mensen die het voor jouw gevoel meer ‘op orde’ hebben dan jijzelf. En daarom doe je voordat je het weet ook mee aan dit schouwspel.
Beste beentje voorzetten
Denk je nu: nee hoor, dat doe ik nooit! Denk dan maar goed na over hoe jij je bijvoorbeeld op je werk gedraagt. Is dat precies hetzelfde als thuis? Als je je slecht voelt, ga je dan keihard een potje hysterisch zitten janken, zoals je dat misschien zou doen thuis op de bank in je eentje? Waarschijnlijk niet. Of als je een afspraak met je baas hebt over een salarisonderhandeling, ga je daar dan onvoorbereid achteroverleunend naartoe? Of zet je toch je beste beentje voor om die deal binnen te slepen? Onbewust zijn we constant bezig met ons anders voordoen dan we écht zijn. Daar is op zich niets mis mee, maar als je het iets te vaak of iets le lang doet, kun je je ware ik helemaal uit het oog verliezen.
Maak tijd voor zelfreflectie
Daarom is het goed om af en toe deze cirkel te doorbreken en op de rem te stappen om eens een goede pot zelfreflectie in te lassen. Stel jezelf de volgende vragen: waarom herken je jezelf niet in de spiegel? Waarom voel je je uit balans? Vind je je baan niet meer leuk? Of zuigen sommige vrienden te veel energie? Heb je het gevoel dat je niet alles uit jezelf haalt?
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Door jezelf vragen te stellen kun je tot de kern van de disbalans komen. Misschien wil je iets doen voor de wereld, en is het tijd om wat vrijwilligerswerk te doen. Of misschien mis je je familie en is het goed om wat meer tijd in die relatie te stoppen.
Terugtrekken
Zet eens in de zoveel tijd alle stoorzenders uit. Trek je (letterlijk) terug, ga een stuk in je eentje wandelen, of ga in je eentje op de bank zitten met een goed glas wijn. Laat je gedachten helemaal los en vrij en kijk wat er gebeurt. Grote kans dat er dingen op zijn plek gaan vallen, dingen die eerst niet de ruimte kregen om te mogen zijn, maar nu helemaal vrij zijn om te bewegen en gaan waar ze horen. Het is vooral belangrijk dat jij jezelf deze tijd gunt, deze tijd van zelfreflectie. Je kunt het niet even snel ‘tussendoor’ doen. Echt, maak tijd voor jezelf en je gedachten.
Als je wat vaker de tijd neemt om eens écht naar jezelf te kijken en luisteren, te waarnemen waar jij gelukkig van wordt, en daar energie insteekt, ga je jezelf op een gegeven moment weer herkennen in de spiegel.
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf!