Brandend verlangen? Je verlangens opstellen geeft inzicht

Brandend verlangen? Je verlangens opstellen geeft inzicht Brandend verlangen? Je verlangens opstellen geeft inzicht Brandend verlangen? Je verlangens opstellen geeft inzicht

Heb je een brandend verlangen? Ben je op zoek naar een partner of nieuwe baan? Wil je van je hoogtevrees af, de band met je zus verbeteren? Je vrijer voelen, zelfverzekerder worden? Wil je meer geld overhouden aan het einde van de maand, een nieuw huis kopen? Verlangens hebben we te over. Maar waar komen ze vandaan? En waarom blijven het soms verlangens? Je verlangens opstellen geeft inzicht.

Zussen en opstellingenbegeleiders Renée en Marlou Hilverdink van opleidingscentrum De Eerste Verdieping in Delft verzorgden een tijd geleden een avond over verlangens.

Patronen

Opstellingen zijn onderdeel van de methodiek Systemisch Werken. De opsteller loopt ergens tegenaan en gaat op zoek naar de oorzaak in de patronen en dynamiek binnen bijvoorbeeld familie of bedrijf. Een opstelling wordt gevormd door een groepje mensen, representanten genaamd, die onderdeel zijn van het publiek bij de opstellingenbijeenkomst. De opsteller legt de situatie kort uit en kiest deelnemers die zijn of haar familieleden of collega’s representeren. ‘Opstellen kan ook met verlangens’, legt Renée uit. ‘Je stelt een verlangen op van maximaal zeven woorden en kiest een representant voor ieder woord.’

Middelpunt van de aandacht

Zo gezegd, zo gedaan. Het publiek van de opstellingenavond gaat aan de slag met het bedenken van een verlangen om vervolgens een naamkaartje in de ‘hoge hoed’ te stoppen. Ook ik bedenk een verlangen (ik wil mijn bedrijf groot maken) en stop mijn kaartje gesloten in de bak waar Marlou mee langsloopt. Als alle namen verzameld zijn, grabbelt Marlou de eerste naam uit de bak; de mijne. Ze vraagt of ik naar voren kom. Renée schrijft mijn verlangen op een flap en voor ik het weet staan mijn verlangen en ik in het middelpunt van de aandacht. Veel tijd om daar bij stil te staan, is er niet. Renée vraagt me de losse woorden op zes naamstickers te schrijven en representanten te kiezen. Ik loop de zaal rond en deel op gevoel stickers uit aan zes deelnemers uit het publiek. ‘Als Fabienne het aangeeft, zoeken jullie je plek in de zaal’, instrueert Renée de representanten. ‘Doe wat je intuïtie je ingeeft, het eerste wat in je opkomt.’

Vragen stellen

Als vanzelf vinden de representanten hun plek in de ruimte. Renée en ik lopen tussen de deelnemers door om te kijken hoe ze ten opzichte van elkaar staan. Dicht bij elkaar of juist ver van elkaar af. Met de rug naar elkaar toe of met de blik op elkaar gericht. Renée: ‘Nu kun je ze vragen stellen. Bijvoorbeeld: of ze onderdeel zijn van jou. Niet alle woorden in deze opstelling horen namelijk bij jou.’ Renée vertelt erover alsof het een doodnormale situatie is, dat stemt in elk geval gerust.

Confronterend

De representanten met GROOT en MIJN op hun naamsticker staan tegenover elkaar, IK staat daar dichtbij. BEDRIJF loopt onrustig tussen de woorden door en MAKEN en WIL blijven op afstand. IK zegt zich niet thuis te voelen bij GROOT en GROOT – die in het midden van de ruimte staat – maakt geen plaats voor IK. Op een gegeven moment vraagt IK of MAKEN en WIL haar kant op komen. Renée: ‘Dit laat zien hoe jij met je verlangen omgaat: je haalt naar je toe wat niet vanzelf je kant op komt.’ Ik sputter tegen dat ik niets zei of deed, maar dat het gewoon gebeurde. ‘Precies’, lacht Renée, ‘dit laat de opstelling je zien.’ Uit de opstelling haal ik dat ik mijn bedrijf ben en dat het groot maken daarvan niet nodig is en, belangrijker, niet het doel. Renée geeft me mee niet meteen te verklaren, maar het de komende tijd te laten inwerken.

Treffende uitspraken

Zo zit de hele bijeenkomst vol inzichten, ook voor de andere opstellers. Tijdens een andere opstelling ben ik representant van een woord. Het is bizar om te merken hoe je als vanzelf stappen zet en vragen beantwoordt. Een soort improvisatietheater, maar dan met uitspraken van onbekenden die als representant treffende dingen oprakelen. Al met al een bewogen en fascinerende avond met een onderwerp waarover veel te ontdekken en ervaren is.


Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken
Slecht gehumeurd? 6 manieren om jezelf weer op te vrolijken