Kun je je moeilijk concentreren? 3 tips voor meer focus

Kun je je moeilijk concentreren? 3 tips voor meer focus Kun je je moeilijk concentreren? 3 tips voor meer focus Kun je je moeilijk concentreren? 3 tips voor meer focus

Onze aandacht versnippert en we kunnen ons steeds minder goed concentreren. Natuurlijk, dat komt door de smartphone, maar die blijft nog wel even. Hoe krijg je dan tóch meer focus, en – belangrijker – hoe hou je ‘m vast? 

Focus gaat niet alleen over productiviteit, al gaat die ook omhoog met meer focus. Het gaat vooral over scherper zien wat voor jou belangrijk is – en daar vervolgens je energie op richten. Hoe doe je dat?

1. Stop met multitasken 

Doe één ding tegelijk. Monotasken dus. Multitasken lijkt zo slim en efficiënt: gewoon twee of meer dingen tegelijk doen, dan ben je twee keer zo snel klaar. Maar zo werkt het niet. Je kunt namelijk niet je aandacht op twee verschillende dingen tegelijk richten. Wat je brein namelijk doet, tijdens dat zogenaamde ‘multitasken’ is switchen tussen twee taken. Dat is alsof je met een zaklantaarn zo snel mogelijk heen en weer gaat tussen het kastje en de muur, je wordt er tureluurs van en bovendien is het niet efficiënt: onderzoek toont aan dat je door te multitasken juist lánger over je taken doet, dan als je ze na elkaar doet, en bovendien maak je meer fouten. 

2. Train je aandacht

Meditatie is een fijne activiteit om je focus te trainen. Je wordt beter in wat je vaker doet, en dat geldt ook voor het richten van je aandacht. Ga zitten en focus op je ademhaling. Er komen allerlei gedachten in je op, die je van een afstandje bekijkt en dan loslaat. Je leert omgaan met de constante impulsen om iets anders te gaan doen en gaandeweg word je er beter in en leer je je aandacht bij de taak te houden.

Is zitten op een meditatiekussen niet je ding: schrijven met pen op papier is ook een manier om te ervaren hoe het is als het rustiger wordt in je hoofd. Pak pen en papier, zet een timer op tien minuten en schrijf alles op wat in je opkomt.

Een derde manier om meer focus in je leven te brengen: neem een paar keer per dag een moment om aandacht te besteden aan wat je aan het doen bent. Betrek je zintuigen erbij. Wat ruik, voel, hoor je? Een kop thee inschenken, de hond aaien, autorijden, met je tante bellen, doe het niet zo efficiënt mogelijk, maar zo aandachtig mogelijk.

3. Vind je richting

Het is sowieso gemakkelijker te focussen op dingen waar je hart ligt. Dus, gewetensvraag: als het maar steeds niet lukt om ergens je aandacht bij te houden, is het dan misschien omdat je er niet helemaal achter staat? Soms zitten we onszelf zo in de weg dat er niets anders opzit dan jezelf tegen te werken. Je doet het allemaal wel, omdat het van je verwacht wordt, maar eigenlijk wil je het niet, en zo kom je langzaam tot stilstand. Als je daar niet eerlijk over bent, vooral tegenover jezelf, kan zo’n situatie eindeloos voortduren. Je doet maar wat. Je twijfelt over je pad. En maar doormodderen. Logisch dat het niet lukt om je te concentreren. 

Zoom uit

Wat helpt: uitzoomen en van een afstandje naar je leven kijken. Wie ben jij ook alweer? Waar ben je goed in, wat doe je graag, wat vind je moeilijk, wat past bij jou? Wat heb jij nodig om tot bloei te komen? Van het leven, van je omgeving, van jezelf? Hoe ga je later terugkijken op deze periode in je leven? Wat zou je dan willen dat je anders had gedaan?  Als je scherp ziet waar je heen wilt, wordt plotseling duidelijk welke keuze de beste is. Dan heb je de focus pas echt te pakken, en is het veel gemakkelijker om hem te houden. 

Meer weten?

Dit artikel is redactioneel ingekort. In Happinez Kiezen voor jezelf lees je verder over dit onderwerp en ontdek je meer over hoe je je focus vindt. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over focus?

Zo richt je je aandacht op wat echt belangrijk is: hyperfocus is de truc.

Volgend artikel
8 manieren om in het hier en nu te zijn
8 manieren om in het hier en nu te zijn