Zo krijg je inzicht in jouw schaduwkanten

Zo krijg je inzicht in jouw schaduwkanten Zo krijg je inzicht in jouw schaduwkanten Zo krijg je inzicht in jouw schaduwkanten

Eigenschappen of kwaliteiten die door anderen ooit zijn afgekeurd, heb je vaak diep weggestopt bij jezelf. Niet alleen als kind, ook als volwassene doen we dat. Schrijvend kun je je bewust worden van wat je schaduwkanten zijn. 

Het zijn niet per se foute of slechte eigenschappen die zich in je schaduw ophouden. Alle eigenschappen en trekken die werden afgekeurd, stoppen we vaak het liefst diep weg. Dat kunnen ook positieve dingen zijn zoals een liefde voor lekker hard zingen, grappen maken of urenlang tekenen. Als je ouders bijvoorbeeld vooral hamerden op je cognitieve ontwikkeling, kan het zomaar gebeuren dat creatief talent en fantasie in je schaduw zijn verdwenen.  

Journaling: van donker naar licht 

Je bewuster worden van je schaduwkanten wordt ook wel schaduwwerk genoemd. Een effectieve manier om dat te doen, is het bijhouden van een dagboek, ofwel journaling. Door regelmatig en eerlijk op te schrijven wat er in je omgaat en welke interne dialogen je voert, krijg je inzicht in je gedachten en emoties en ontstaat er ruimte voor erkenning daarvan. Begin met een goede voorbereiding: 

  • Zorg voor een rustige, comfortabele plek waar je ongestoord kunt schrijven. 
  • Kies een vast moment. Vaak werkt het goed om dat ‘s ochtends vroeg te doen, direct als je wakker wordt. Dan sta je nog nauw in contact met je innerlijke wereld en je onderbewustzijn.  
  • Reserveer tenminste tien minuten in je agenda. Maak er geen haastklus van, je hebt tijd nodig om bij je diepere emoties en gedachten te komen. 
  • Doe eerst een korte mediatie of wat ademhalingsoefeningen. Die zorgen voor ontspanning en daardoor kom je makkelijker binnen bij je schaduwkant. 
  • Sta na het schrijven even stil bij wat je voelt. Wat doet het met je wat je hebt opgeschreven? Welke emoties roept het op? Waar voel je die in je lichaam? 
  • Reflecteer. Lees regelmatig terug wat je hebt opgeschreven. Zie je patronen? Herken je veranderingen? Ben je misschien nu ergens anders dan een week geleden? Benoem je groei. 

Schaduwvragen 

Specifieke vragen kunnen je helpen dichter bij je schaduw te komen en die bewuster te maken. Hieronder volgt een aantal vragen. Je hoeft ze niet allemaal in één keer te beantwoorden. Ga gewoon met een paar aan de slag en kijk wat er gebeurt.

  1. Wat heeft nu jouw aandacht nodig? 
  1. Welk gevoel komt op dit moment het sterkst naar boven? 
  1. Wat voel je nu wat je liever niet wilt voelen? 
  1. Waar ergerde je je kortgeleden aan bij iemand anders?  
  1. Welk gedrag van mensen irriteert jou vaak? 
  1. Noem een gênante herinnering. Wat gebeurde er? Wat deed je precies? Waarom was het zo gênant? 
  1. Wanneer had je voor het laatst een kort lontje? Waar lag dat aan? Wat was de precieze aanleiding? Hoe reageerde je? 
  1. Waar schaam je je me vooral voor? 
  1. Wat vind je een lastige emotie? Hoe ga je ermee om? 
  1. Kun jij emoties goed toelaten? Hoe doe je dat? Wat gebeurt er? 

Tekst: Deirdre Enthoven

Meer weten?

Dit artikel is redactioneel ingekort. In Happinez Kiezen voor jezelf lees je verder over dit onderwerp en vind je meer schaduwvragen om mee aan de slag te gaan. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over schaduwwerk?

Dit is hoe je je schaduwkant voor je laat werken.

Volgend artikel
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen