Susan Smit over de spirituele dimensie van muziek

Door Susan Smit
Susan Smit over de spirituele dimensie van muziek Susan Smit over de spirituele dimensie van muziek Susan Smit over de spirituele dimensie van muziek

Het kan me zomaar overkomen; muziek horen en voelen dat ik alles van een hoger perspectief ervaar, alsof een vogel me zachtjes op haar rug neemt en me naar boven vliegt.

Andere keren zoek ik het doelbewust op en luister ik met mijn ogen dicht naar klassieke muziekstukken of liedjes die me moeiteloos op lijken te tillen naar een andere dimensie. Muziek kan dat. Muziek kan ook een aanjager van emoties zijn, of dat nu melancholie of vreugde is, maar ik wil het met je hebben over muziek die als een portaal fungeert om je te transporteren naar het hogere. Over klanken die een mystieke ervaring in gang zetten.

Muziek op basis van visioenen

De middeleeuwse christelijke mystica Hildegard von Bingen componeerde hymnen en gezangen op basis van haar visioenen. Ze zag zichzelf niet als een componist, maar als een instrument om het goddelijke door te geven in muziek. Ze beschreef zichzelf als ‘de bazuinklank van het levende licht’. Wat een prachtige omschrijving, ‘het levende licht’, van een sensatie waarbij klanken een puur, zuiver goddelijk licht lijken te belichamen dat je vult, voedt en vitaliseert.

Een lichte trance

Muziek kan bedwelmen, doordringen tot in je diepste diepte met liedteksten die speciaal voor jou bedoeld lijken te zijn. Je kunt dat ervaren aan het einde van een yogales, als je op de yogamat ligt en overspoeld wordt door een lied dat rechtstreeks uit de hemel lijkt te komen en je tegelijk dicht bij jezelf brengt. Of als je met je koptelefoon op de bank luistert naar muziek, in een lichte trance raakt, een gewijde ruimte betreedt en wordt ‘gewassen’. Je kunt het ervaren bij een klankschalentherapiesessie, waarbij alles in je lichaam en geest wordt losgetrild en op een andere, betere plek terugvalt. Of in een concertzaal, die verandert in een kerk of tempel waar je een hoogmis of eeuwenoud ritueel lijkt bij te wonen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Verlies jezelf in muziek

Muziek kan helpen om de afstand tussen het tijdelijke en het eeuwige te verkleinen. ‘Als je jezelf verliest in muziek,’ zegt singer-songwriter Nick Cave, ‘er diep invalt, dan zul je onontkoombare sporen van het goddelijke aantreffen. Uitgerekend muziek kan ons dichter bij het heilige brengen.’ Muziek kan de stilte tussen jezelf en God vullen, ontzag oproepen en je in een hogere staat van zijn brengen.

De wereld is betoverd

Muziek strekt zich uit naar het onzegbare en slaagt er soms in het aan te raken. Het reikt een poëtische waarheid aan, verstopt onder lagen symboliek, verhaal en melodie, die je kunt ontvangen als je je kritische brein ‘uitzet’. De wereld is weer betoverd, zoals het hoort, en zinderend van creativiteit, diepe betekenis en onvoorstelbare mogelijkheden, geladen met vonken van een andere dimensie.

Godzijdank bestaat er muziek.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit over de kracht van amuletten en talismannen.

Volgend artikel
Beter je leven met muziek (een neuropsycholoog legt uit hoe)
Beter je leven met muziek (een neuropsycholoog legt uit hoe)