Soms kan een mooi vormgegeven kookboek je ineens weer massa’s inspiratie geven. Zeker als de recepten ook nog snel en uitvoerbaar zijn en je er geen eindeloze lijst ingrediënten voor in huis hoeft te halen. Deze kookboeken bevatten stuk voor stuk alleen maar vega(n) recepten waarin je vlees of vis geen seconde mist.
Simpel, lekker én praktisch met kinderen
Kleur, kleur en nog eens kleur, dat kenmerkt de gerechten in The Green Kitchen at Home. De auteurs, het Deense stel David en Luise, laten zien hoe je simpel, lekker en 100% vegetarisch (met een kleine aanpassing vaak ook vegan) kunt koken. Voor een heel gezin, zoals David en Luise doen, of gewoon voor jezelf.
The Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl. Uitgeverij Becht
Handig naslagwerk barstensvol recepten
In een ver verleden zagen kookboeken voor vegetarische recepten er saai en serieus uit. Die tijd is echt voorbij. Neem nou ‘Het nieuwe Vegalicious, De feelgood-foodbijbel.’ Fris, kleurrijk en vooral ontzettend vrolijk, dat is dit boek. Er staan heel veel recepten in, maar ook een hoop achtergrondinformatie over vegetarisch koken. Echt een fijn naslagwerk.
Het nieuwe Vegalicious, Alice Hart. Uitgeverij Kosmos.
Zelf vegaburgers bakken is een eitje met dit boek
Ben je gek op burgers, maar zou je niet weten hoe je zelf een vegetarische of veganistische burger moet maken? Dat is makkelijker dan je denkt. Want wat zijn er veel ingrediënten waar je een heerlijke burger zonder vlees van kunt maken! Nina Olsson, schrijfster van een hele rits fijne kookboeken (Bowls of Goodness is ook een aanrader), inspireert met talloze opties, gemaakt van peulvruchten, paddenstoelen, granen, groenten en lekker veel kruiden. Je leert ook de lekkerste sauzen te maken, zoals dille-mosterd-cashewnotensaus.
Veggie Burgers, Nina Olsson. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Lekker basic: meer dan zeven ingrediënten heb je niet nodig
Raak je al snel overweldigd van lange lijsten met ingrediënten (waar koop ik dit kruid nou weer, en blijft het daarna niet in de kast staan?) dan is dit het boek voor jou. Ieder recept van dit stijlvolle, minimalistische vegankookboek bevat maximaal 7 ingrediënten. En toch zien de gerechten – ontbijtjes, snelle maaltijden, toetjes en taarten – er allemaal heerlijk uit. Zo is minder vlees eten een makkie.
7 ingrediënten Vegan, Rita Serano. Uitgeverij Karakter.
Lente, zomer, herfst, winter: voor elk seizoen de lekkerste vegan recepten
Superhandig: een kookboek waar je het hele jaar wat aan hebt. Frisse gerechten voor in de zomer, lekker stevige kost voor in de winter. Bij ieder seizoen krijg je een handig lijstje met producten die op dat moment vers en goed verkrijgbaar zijn. Daar steek je dus ook nog wat van op: je weet precies welke groente en fruit op welk moment van het land komen. Dit boek van Lisette Kreischer – Nederlandse ecofabulous pionier – is een vernieuwde uitgave van het originele boek uit 2009.
Ecofabulous koken in alle seizoenen, Lisette Kreischer. Uitgeverij Orlando.
Fijn ‘instapboek’ voor beginnende veggie-eters: Groenten van Roos
Heel toegankelijk, en daardoor erg geschikt voor beginnende veggies is Groenten van Roos, het kookboek van Roos ten Zeldam. Haar missie: zo veel mogelijk mensen inspireren om meer groenten te eten. De recepten in haar boek zijn eenvoudig (veel bowls, zoals de blueberry smoothie bowl of de veggie bowl met prei, champignons, spinazie, linzen en tahin-dressing – zie het recept hieronder). Ook geeft ze veel informatie over gezond eten, zoals een handige tabel met vervangers voor allerlei producten (van ei tot melk en van vlees op brood tot suiker).
Groenten van Roos, Roos ten Zeldam. Uitgeverij Het Boekenschap.
Recept: Veggie bowl met prei, champignons, spinazie, linzen en tahin
1 persoon
Bereiding: 15 minuten
100 gram pandanrijst
50 gram linzen, gekookt
1 prei
125 gram champignons
½ appel, in blokjes gesneden
1 el kerrie
50 gram spinazie
1 el tahin
3 el sojayoghurt
½ tl knoflookpoeder
sap van ½ citroen
snuf zout olijfolie
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een pan, snijd de champignons en bak deze gedurende 5 minuten. Snijd ondertussen de prei in de lengte doormidden, was hem, snijd in reepjes en voeg samen met de appel toe aan de champignons. Bak nog 5 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Verwarm ook de linzen even mee. Breng op smaak met zout. Maak ondertussen de tahin-dressing door de tahin te mengen met sojayoghurt, knoflookpoeder, sap van ½ citroen en een snufje zout.
Serveer de rijst met de groenten, linzen en de tahin-dressing.
Geen olie? Bak in een keramische koekenpan zodat je geen olie hoeft te gebruiken.