Dankbaarheid als levenshouding, zo doe je dat (en dit levert het je op)

Dankbaarheid als levenshouding, zo doe je dat (en dit levert het je op) Dankbaarheid als levenshouding, zo doe je dat (en dit levert het je op) Dankbaarheid als levenshouding, zo doe je dat (en dit levert het je op)

‘Dankbaarheid’, het lijkt zo eenvoudig. Ik ben dankbaar voor… vul maar in. Maak elke avond een lijstje van drie dingen om dankbaar voor te zijn en het zorgt al voor minder gepieker – daarover schreven we al eerder. Maar je kunt ook wat verder gaan en dankbaarheid tot levenshouding maken – en hoe je dat aanpakt, beschrijven Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen in ‘De kracht van dankbaarheid’.

Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. – Eckhart Tolle

Acht aspecten van dankbaarheid

Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen onderscheiden om te beginnen acht aspecten van dankbaarheid en, in de geest van het inzicht dat ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ zijn het evenzovele ingangen om meer ruimte te maken voor dankbaarheid in je leven.

1. Dankbaarheid als persoonlijke eigenschap

Sommige mensen staan dankbaar op en gaan dankbaar naar bed, zonder erbij stil te staan. Voor anderen is het iets ingewikkelder. Dankbaarheid is in zekere zin een persoonlijke eigenschap – maar wel een waarin je jezelf kunt trainen, door bewust meer te focussen op de goede en fijne dingen in je leven.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

2. Blij zijn met wat je hebt

Dat kan schoon drinkwater zijn, elektriciteit, een dak boven je hoofd – kortom, de dingen die we altijd voor vanzelfsprekend aannemen (totdat je een keer op reis bent geweest en het allemaal níet had). Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld vrienden en familie.

3. Ruimte voor ontzag en verwondering

Een regenboog, een mooi landschap, bomen, de zee, de sterrenhemel – al die momenten dat je om je heen kijkt en ‘wauw’ zegt, zijn momenten van dankbaarheid.

4. Tevredenheid over je huidige leven

Mijn oma zei het al altijd: ‘alles waar ‘te’ voor staat is niet goed – behalve ‘tevreden’’. Probeer stil te staan bij ervaringen die je nu hebt. Een maaltijd, een zonsondergang, een film. Of gewoon tevredenheid over het leven in het algemeen, met alles erop en eraan.

5. Waardering voor anderen

De mensen om je heen – nog zoiets wat vanzelfsprekend lijkt. Maar dat je vrienden en familie hebt is iets om dankbaar voor te zijn. Nog zoiets: de willekeurige mensen die zomaar iets aardigs voor je doen, of er gewoon zíjn – de buschauffeur die klaarstaat als je ’s avonds laat op het station aankomt, bijvoorbeeld.

Nieuw: Happinez Agenda 2025

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • 12x astrologische maandvoorspelling

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

6. Je dankbaarheid tónen

Denk aan de bekende uitspraak ‘Dankbaarheid voelen en het niet tonen, is zoiets als een cadeau krijgen en het niet uitpakken’. Door je dankbaarheid te tonen (het te zeggen, een briefje te schrijven) doe je iemand een groot plezier, én het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid.

7. Dankbaarheid die voortkomt uit het besef van vergankelijkheid

Het leven is kort en alles gaat voorbij – als je daarbij stilstaat, kan dat een aansporing zijn om extra dankbaar te zijn voor wat er nú is. (Daarover schreven we ook in dit stukje).

8. Positieve vergelijkingen

Als je altijd kijkt naar mensen die meer hebben dan jij, leidt dat al snel tot ontevredenheid. Denk dan liever de andere kant op: je had in je leven ook veel sléchter af kunnen zijn – die vergelijking zorgt juist voor gemoedsrust.

En wat levert het op?

Ja, goeie vraag. Dankbaarheid betaalt de rekeningen niet, en een gebroken been geneest er ook niet sneller van. Maar het helpt je wel om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en relaties extra diepgang te geven. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om (verder) tot bloei te komen’.

Er wordt trouwens ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van dankbaarheid en er zijn duidelijke aanwijzingen dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Dankbaarheid is goed voor je hart – op allerlei manieren.

En het mooiste is dat dankbaarheid nooit opraakt. Integendeel, schrijven Bohlmeijer en Hulsbergen: ’Door dankbaarheid te beoefenen, slaan we een put in een bron die in potentie oneindig aanwezig is in de wereld: liefde, klein geluk, de lucht, de seizoenen, spel, creativiteit, gastvrijheid. En het wonderbaarlijke is dat wat we aanboren met dankbaarheid zich snel vermenigvuldigt’.

Vergrootglas

De mooiste en duidelijkste vergelijking vond ik deze: dankbaarheid werkt eigenlijk als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in je leven. Dankbaarheid beoefenen wil nadrukkelijk niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je blij bent met wat er wél goed is – en dat je oog hebt voor dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn.

Dankbaarheid als levenshouding, dat bereik je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar ‘De kracht van dankbaarheid’ laat zien hoe je er komt, en het staat vol (wetenschappelijke) inzichten, mooie persoonlijke verhalen en praktische oefeningen. Een boek om dankbaar voor te zijn!

Meer weten?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over dankbaarheid?

Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid.

Volgend artikel
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven