Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is

Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is

Volgens psycholoog Huub Buijssen ben je als naaste ontzettend belangrijk voor het herstel van een dierbare met een depressie. 

Wat kun je beter vermijden?

Belangrijk is om depressie – als je zelf nooit depressief bent geweest – niet te vergelijken met een sombere bui die je zo nu en dan hebt en die wel weer over gaat. Iemand met een depressie voelt namelijk helemaal níks meer. En dat maakt het een lastige en soms uitzichtloze situatie. Emoties zijn namelijk die triggers die je in beweging brengen, en zonder die emoties is het dus bijna onmogelijk om je uit zo’n dal te bewegen. Dat vraagt om actie van hen die daar wel toe in staat zijn: de naasten.

Een depressief iemand heeft dus anderen nodig als triggers van buitenaf, maar hij of zij zegt vaak het tegenovergestelde. ‘Laat me met rust‘ betekent dan ook vaak ‘ik wil alleen zijn, maar wil wel dat je bij me blijft‘. En dat maakt het zo moeilijk, want het voelt alsof je het nooit goed doet. Het is daarom aan de naasten om een haalbare balans te vinden tussen aanwezig zijn en iemand met rust laten.

Wat je ook doet, vermijd vragen als ‘hoe gaat het met je?’, ‘denk positief‘ of ‘het gaat vast/gauw weer over‘. Dit soort (goedbedoelde) vragen kunnen al snel verkeerd opgevat worden. Ze komen niet oprecht geïnteresseerd over en dat voelt iemand met depressie feilloos goed aan.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

Wat kun je dan wel doen?

Probeer structuur aan te brengen in het leven van je lief, familielid of vriend(in). Als het namelijk aan je dierbare ligt, ligt hij of zij het liefst de hele dag in bed. Kom daarbij niet dwingend of verveeld over, maar probeer vriendelijk en oprecht te blijven. Je wilt er natuurlijk voor de ander zijn, maar wel op een aangename manier. Daarbij is het belangrijk om de gevoelens (of het ontbreken van de gevoelens) van je geliefde te erkennen en onvoorwaardelijke steun te bieden. ‘Wat erg voor je’, ‘ik ben er voor je‘, of ‘ik houd van je‘ zijn fijne woorden die de ander goed zullen doen.

Blijf vooral begripvol communiceren. Dat zorgt ervoor dat iemand met een depressie zich niet buitengesloten zal voelen. Houd daarbij je adviezen echter voor jezelf. De rol van adviseur suggereert namelijk dat jij boven de ander staat. Dat willen jullie beiden niet.

Het is wel goed om de depressie en de persoon van elkaar los te koppelen. Wees je ervan bewust dat je dierbare zich niet op een bepaalde manier zou uitlaten of gedragen als hij/zij niet depressief zou zijn geweest.

Blijf goed voor jezelf zorgen

De naasten van een depressief persoon lopen twee keer zoveel de kans om zelf ook neerslachtig te raken. Probeer daarom je eigen gemoed zo min mogelijk te laten beïnvloeden en blijf goed voor jezelf zorgen: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je namelijk ook niet goed voor iemand anders zorgen. Doe af en toe iets leuks voor jezelf en voel je daar vooral niet schuldig bij.

Hulp

Hoewel je zelf dus een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het herstel, is het goed om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Praat erover, en schakel zo nodig hulp in van een professional voor jezelf en indien nodig voor je geliefde.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over hoe je dierbaren kunt steunen?

Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft.

Volgend artikel
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou