Zou je me even kunnen helpen? Een eenvoudige vraag die ongelooflijk moeilijk kan zijn om uit te spreken. Zware huishoudelijke klussen, een ingewikkeld project op je werk, verdwalen in een vreemde stad: helemaal niet problematisch als je er een beetje hulp bij krijgt. Maar ja, om die hulp moet je dan (meestal) wel vrágen.
Vaak vullen we voor de ander al in dat hij of zij er vast geen zin in heeft, het te druk heeft, of wat voor reden dan ook om ons niet te kunnen of willen helpen. En stel je voor dat diegene zich voor het blok gezet voelt, of – erger nog – nee zegt… Dan sta je maar mooi voor gek, toch? Ho, stop! Vrienden, kennissen en collega’s – zelfs vreemden, trouwens – zijn veel meer geneigd om je een helpende hand te bieden dan jij denkt. Jij ziet je vraag om hulp misschien als een last, voor een ander is het juist een compliment en een blijk van vertrouwen. Eerlijk toegeven dat je niet alles zelf kunt, kan op die manier je relaties met anderen verdiepen.
Is die wetenschap nog niet voldoende om de volgende keer je (spreekwoordelijke) vinger op te steken als je er eventjes niet uitkomt? Met deze tips leer je hulp vragen als een pro:
Noem een reden voor je vraag
Het woordje ‘omdat’ doet wonderen. Zeg dus niet: Zou jij de boodschappen kunnen doen? Maar: Zou jij de boodschappen kunnen doen, omdat ik nog moet koken en in tijdnood kom? En niet: Wil jij de vergadering voor me voorzitten? Maar: Wil jij de vergadering voor me voorzitten, omdat ik me niet goed voorbereid heb? Hierdoor legitimeer je de vraag voor jezelf, wat drempelverlagend werkt. En als je aangeeft waaróm je hulp nodig hebt, neemt de kans dat je die hulp daadwerkelijk krijgt, ook nog eens aanzienlijk toe. Deze tip schijnt zelfs effectief te zijn als je ‘omdat’ eigenlijk helemaal nergens op slaat…
Wees zelf behulpzaam
Maak er een gewoonte van om mensen te helpen, zonder dat je daar iets voor terug verlangt. Doe het dus niet om krediet op te bouwen, zodat iemand bijna niet kan weigeren als je ooit eens iets terugvraagt, maar omdat het goed voelt. Je hoeft heus niet het werk van je collega volledig over te nemen of de verhuizing van je nieuwe buurman van begin tot eind te coördineren – overdrijven is ook een vak – maar doe eens wat vaker kleine dingen voor een ander. Bied bijvoorbeeld aan om feedback te geven op een projectplan, of zorg dat de koffie klaarstaat als de verhuiswagen eenmaal uitgeladen is. Door behulpzaam te zijn, voel je je minder bezwaard als jij zelf eens iemand nodig hebt om je ergens bij te ondersteunen.
Bedenk hoe jij reageert op een hulpvraag
Draai de situatie om en beeld je een situatie in waarin iemand jouw hulp vroeg. Je hebt ongetwijfeld onlangs nog voor iemand de deur open gehouden of de vaatwasmachine leeg geruimd. Hoe voelde je je toen? Geïrriteerd? Gedwongen? Overbelast? Vast niet. Waarschijnlijk vond je het helemaal niet erg om iets voor een ander te doen en gaf het je zelfs een goed gevoel. Waarom zou dat voor een ander dan niet gelden?
Meer lezen over om hulp vragen?
Heb je hulp nodig en vind je erom vragen moeilijk? Als je dit bedenkt niet meer.