Ja ja, fouten maken is menselijk, dat weten we allemaal wel. Waarom willen we het zélf dan altijd zo graag goed doen, en gelijk hebben? Kathryn Schulz pleit voor het maken van fouten én het omarmen ervan.
Hoe voelt het om een fout te maken? ‘Gênant’, zeggen sommige mensen in de zaal van Kathryn Schulz. ‘Vervelend’, zeggen anderen. Maar wacht, zegt Schulz – dat klopt niet. Beseffen dat je iets fout hebt gedaan, dat voelt rot. Maar de fout maken zelf, daar voel je vaak niks van. Op dat moment zijn we als Wile E. Coyote die in Looney Tunes een klif af rent: pas als-ie naar beneden kijkt, realiseert ie zich dat ie gaat vallen. Tot die tijd heeft-ie niks in de gaten.
Overtuigd van je gelijk? Da’s link
Fouten maken zonder het door te hebben, voelt alsof er niks aan de hand is. Het mis hebben, zonder dat je dat weet, voelt alsof je het bij het juiste eind hebt. En dat is link, betoogt Schulz, die zich jarenlang verdiept heeft in fouten maken en zich nu ‘wrongologist’ noemt. Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze gelijk hebben, kunnen heel stomme keuzes maken en trekken zich niks aan van kritiek. Die ander, die weet er niet genoeg van, of hij is dom, óf hij heeft kwade bedoelingen.
Twijfel maakt het spannender
Maar zodra je gaat beseffen dat je het misschien fout hebt, laat je twijfel toe. Dan sta je open voor de complexiteit van de wereld. En dat maakt het leven een stuk spannender, zegt Schulz. We zien niet allemaal hetzelfde, we hebben niet altijd allemaal gelijk. Gelukkig maar, want: ‘Het hele idee van mens-zijn is dat we dingen verschillend ervaren. Het wonder van de geest is dat je de dingen kunt zien zoals ze níet zijn. Niet alleen heden, maar ook verleden en toekomst.’
Bekijk hier de Ted-talk van Kathryn Schulz:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer Happinez?
- Susan Smit over vrouwelijke buikkracht
- Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem
- Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!