Hooggevoelige mannen zien hun sensitiviteit vaak als iets negatiefs. Ze zouden ‘stoerder’ willen zijn, of ‘mannelijker’. Hoog tijd dat dat verandert, vindt psychotherapeut Tom Falkenstein. Hij schreef een boek over de kracht van mannelijke gevoeligheid.
Tom Falkenstein werkte in Londen en Berlijn, en in beide steden zag hij veel hooggevoelige mannen in zijn psychotherapiepraktijk. Sommigen waren positief over hun gevoeligheid, maar de meesten hadden er moeite mee. Ze zouden stoerder willen zijn, extraverter, meer voldoen aan het beeld van de ‘typische man’. Sommigen schaamden zich zelfs voor hun gevoeligheid.
Zonde, dacht Tom. Met zijn boek wil hij hooggevoelige mannen empoweren, want: ‘Hooggevoeligheid is geen ‘onmannelijke’ tekortkoming waarvoor je je zou moeten schamen en die je zou moeten afleren.’ Hij geeft heel veel tips om niet alleen om te leren gaan met gevoeligheid, maar die sensitiviteit ook in je voordeel te gebruiken.
Maak het niet groter dan het is
Gevoeligheid is een onderdeel van wie je bent, schrijft Falkenstein. Niet meer en niet minder. Beperk jezelf dus niet tot het label ‘hooggevoelig’: je bent veel meer dan dat.
Definieer ‘mannelijkheid’ op jouw manier
Wie bepaalt eigenlijk wat mannelijk is? In zijn boek laat Falkenstein duidelijk zien dat de betekenis die we daaraan hechten, door de eeuwen heen vaak veranderd is. Mannelijk en gevoelig zijn geen tegenstellingen, en Falkenstein pleit ervoor dat we dat met zijn allen gaan inzien.
‘Stel je eens voor dat mannen zich steeds meer van de strikte categorieën ‘typisch mannelijk’ en ‘typisch vrouwelijk’ zouden losmaken en zich daar minder door zouden laten ringeloren? Wat zou er dan veranderen aan hun vriendschappen, hun relaties, hun vaderschap en hun beroepskeuze?’ Hij geeft het antwoord al: dan zouden mannen zich vrijer en lichter voelen.
Zorg voor jezelf
Hooggevoeligheid kun je vergelijken met een heel lichte huid. Als je zo’n huid hebt, kun je net als iedereen in de zon – alleen niet urenlang. Je moet zorgen voor een hoge factor zonnebrand, voor beschermende kleding, en op tijd de schaduw opzoeken. Zo is het ook met hooggevoeligheid. ‘Je kunt dus niet als andere mensen, die met een minder bleke huid zijn geboren, zonder meer deelnemen aan de ‘zonnige’ momenten van het leven, maar je zult moeten leren dat op jouw eigen manier te doen, die misschien een beetje anders is.’
Voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor rust en herstel: slaap voldoende, breng regelmatig tijd in je eentje door. Gewoon om op te laden. Druk, geprikkeld, verdrietig? Leer je lijf te ontspannen, bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening.
Waardeer je kwaliteiten
Als je hooggevoelig bent, heb je waarschijnlijk een groot invoelend vermogen. Je weet wat nuance is – jij bent geen zwart-wit-denker. Een gesprek met jou kan de diepte in gaan. Je bent precies, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En wat het fijnst is: je kunt enorm genieten. Van de liefde, van mooie muziek, een bijzonder boek, een fijn gesprek, of van zelf iets moois maken (of dat nu een meubel timmeren is, een geweldige maaltijd tevoorschijn toveren of een brief schrijven).
Onderzoek je emoties
Een groot deel van Falkensteins boek gaat over ‘emotieregulatie’: weten wat je voelt en waar je op dat moment behoefte aan hebt. Het begint er al mee dat je je emoties bewust waarneemt en weet of je op dat moment angst of irritatie voelt. En dat je begrijpt waar die gevoelens vandaan komen. Helpende gedachten zijn heel belangrijk: ‘Ik voel me nu geïrriteerd, en dat is oké’, ‘je hoeft niet alles tegelijk te doen: alles op z’n tijd’.
Meer weten?
Lees Hoogsensitieve mannen – Hoe je hooggevoeligheid als kracht kunt inzetten van Tom Falkenstein