Wanneer een geliefde een moeilijke periode doormaakt wil je er zijn voor hem of haar. Je doet je best om steun te bieden, maar voelt je soms toch wat hulpeloos. Want welke vorm van steun heeft je geliefde nu nodig? Hoe help je de ander het best? Wetenschappers ontdekten op welke manier jij je geliefde het beste kunt supporten. En guess what: het is vele malen simpeler dan je denkt.
Stress en angst zijn gevoelens waarvan je liever niet wilt dat je geliefde ermee kampt. Toch zijn er genoeg situaties waarin jij aan de zijlijn staat terwijl je vriend of vriendin iets moeilijks voor de kiezen krijgt (of andersom natuurlijk). Denk maar aan de uitslag van een medisch onderzoek of het maken van zware beslissingen op werk- of persoonlijk gebied.
Hoe graag je die nare gevoelens van de ander ook wilt verzachten; het is vaak moeilijk om de juiste support te geven. Je wilt er voor die persoon zijn, maar je wilt niet de verkeerde dingen zeggen. En ervoor zorgen dat die ander zich nog slechter voelt is al helemáál niet de bedoeling.
Moet ik dat ene goedbedoelde advies juist wel of niet noemen? Wil hij of zij me dichterbij hebben? Of ben ik juist te opdringerig?
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Dit soort twijfels is ontzettend herkenbaar. Máár er is fijn nieuws voor iedereen die zijn of haar partner een steuntje in de rug wil bieden. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de manier waarop je een geliefde het beste tot steun kunt zijn. Het sleutelwoord? Signaleren.
Wanneer jouw partner signaleert dat jij er voor hem of haar bent, dan heeft diegene daar stukken meer aan dan wanneer het gaat om het ontvangen van die steun. Klinkt wat ingewikkeld? Het is eigenlijk heel logisch.
“Ik ben er voor je”
Simpelweg laten voelen dat je je geliefde steunt zonder dat hij of zij daarom hoeft te vragen, én zonder dat het er te dik bovenop ligt, is het beste wat je kunt doen. De onderzoekers ontdekten namelijk dat het managen van verwachtingen en het ervaren van positieve gevoelens veel gemakkelijker ging bij mensen wiens partner zich afstemde op zijn of haar behoeftes. Met andere woorden: als jij je partner laat weten dat hij of zij te allen tijde bij je kan aangeven wat nodig is, en dat je er gewoon voor de ander bént, zorgt ervoor dat je partner zich begrepen en gezien voelt. En dat jouw steun dus gesignaleerd wordt door hem of haar.
De onderzoekers zagen dat deze manier van steunen onder meer zorgt voor minder stress, betere slaap, een algehele verbetering van de gezondheid en positievere emoties.
Misschien voelt het voor jou goed om je geliefde te belonen of verwennen met een lief cadeautje of een kleine opkikker, maar wees hier voorzichtig mee. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat het bieden van steun in de vorm van tastbare gebaren juist averechts kan werken. Dat komt doordat het letterlijk ontvangen van iets bij sommige mensen juist het gevoel van hulpeloosheid kan aanwakkeren.
Eigenlijk bevestigt dit onderzoek dat wat we stiekem al wel wisten. Namelijk dat het ogenschijnlijk simpele zinnetje “Ik ben er voor je” magisch is. En dat je daar dus veel meer mee kunt zeggen dan die vijf woorden op het eerste gezicht doen lijken.
Mooi, hè?
Meer lezen over de liefde?
- 10 enorm onromantische signalen dat jullie een perfecte match zijn
- Waarom dit kleine woordje dé sleutel is tot een goede relatie