Voor een stevige basis in het leven is zelfvertrouwen onmisbaar. Een gezonde portie zelfverzekerdheid – niet te verwarren met arrogantie – staat bovendien hoog op het lijstje van eigenschappen die je aantrekkelijk maken. Maar een mens is ook maar een mens: elke dag sterk in je schoenen staan is voor bijna niemand weggelegd.
Het lijkt alsof sommigen nooit twijfelen aan zichzelf. Presentatie geven? Doen ze even. Belangrijke beslissing? De juiste keus is zo gemaakt. Op dat groepje onbekenden afstappen? Gewoon gaan en hallo zeggen. En dan volgt er ook nog eens een tof gesprek.
Hoe doen ze dat toch? Zijn ze echt zo zelfverzekerd over alles wat ze doen en laten? Het antwoord is in veruit de meeste gevallen ‘nee’. Want twijfel hoort nu eenmaal bij een mensenleven. En de buitenkant zegt vaak maar heel weinig over wat er achter die façade schuilgaat.
Hoe zit dat dan?
De truc voor het uitstralen van zelfvertrouwen is doen alsof. Fake it ‘til you make it en het zelfvertrouwen dat je nodig hebt komt vanzelf jouw kant op. Ja, echt, zo simpel is het. Klinisch psycholoog Marni Amsellem legt het als volgt uit.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Soms voel je je niet zelfverzekerd terwijl de situatie daar wel om vraagt. Dan is er dus een verschil tussen wat jij voelt en wat de situatie nodig heeft. Je maakt dan als het ware onbewust de keus om het ‘gat’ tussen die twee tegenstrijdigheden wat kleiner te maken door een masker op te zetten van de dappere versie van jezelf. Door te doen alsof, dus. Het idee is dat, door te doen alsof, het echte zelfvertrouwen zich uiteindelijk van je meester maakt. Bijvoorbeeld doordat je achteraf merkt dat je het wél kunt. Dat geeft een boost.
Waarschijnlijk een herkenbaar tafereel voor iedereen die weleens angstig was voorafgaand aan een presentatie of een spannend gesprek. Je ‘moet’, dus je gaat. En alleen al dat gegeven zorgt voor respect van anderen. Want vaak is het heus wel zichtbaar dat je je eigenlijk niet helemaal op je gemak voelt op de positie die je inneemt (we zijn immers niet allemaal Oscar-waardige acteurs). Maar de moed die het vergt om daar te gaan staan zet je op een voorsprong.
De eerste stap
Allemaal leuk en aardig, maar is het vaak niet juist die eerste stap die het engst is om te zetten? Nog vóórdat je kunt gaan faken, dus? Ja, beaamt psycholoog Amsellem. We kunnen onszelf goed gek maken door vooruit te lopen op de zaken, door onszelf te ontmoedigen en te onderschatten. De eerste stap zetten kan daarom heel moeilijk zijn; een drempel die je over moet en die torenhoog lijkt.
Hoe maak je die eerste stap dan gemakkelijker? Hoe vergroot je het geloof in jezelf en straal je meer zelfvertrouwen uit? Volgens Amsellem gaat het om een combinatie van positief op jezelf inpraten en visualisatie. Visualiseer wat het resultaat, de overwinning, uiteindelijk zal zijn en plaats jezelf in een succesvolle situatie. Zie het applaus na die presentatie voor je. Beeld je eens in wat voor leuk gesprek je met die ene onbekende zou kunnen hebben. Voel je alvast een beetje trots.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Ik kan dit en ik ga dit doen
Komen de gevoelens van twijfel en onzekerheid om de hoek kijken? Vertel jezelf dan dat je het kunt. Dat het wel goedkomt. Zeg letterlijk tegen jezelf: ik kan dit en ik ga dit doen. Probeer maar eens uit wat die woorden met je houding en je blik doen. Voilà, daar komt die zelfverzekerde uitstraling om de hoek kijken. Oók als er geen acteur in je schuilt. Want dit ben jij. De échte jij, met steeds een beetje meer zelfvertrouwen. Fake it ‘til you make it, en dat moment gaat komen.
Meer lezen over zelfvertrouwen?
Zo vergroot je je zelfvertrouwen door anders tegen jezelf te praten.