Dat gevoel dat er structureel te weinig uren in een dag zitten. Dat je bij het opstaan al achter de feiten aanloopt, de dag een ratrace is van taken afvinken en doorgaan en dat je pas tot stilstand komt wanneer je hoofd je kussen raakt. Herkenbaar?
Vaak komt met dat gevoel van haast, achterlopen en tijdtekort ook een heel lichte vorm van angst om de hoek kijken. Je bent continu op je hoede, want wat als je die deadline niet haalt? En die ene klus moet echt vandaag gebeuren, anders kom je morgen helemáál in tijdnood. Kortom: je stelt jezelf steeds op de proef op een manier die niet per se bevorderend is voor een gelukkiger, prettiger leven.
Leo Babauta, blogger en zen-expert, vindt dat het tijd is om gas terug te nemen. Volgens hem zit het tegengaan van dit ‘ik-loop-de-hele-dag-achter-de-feiten-aan’-gevoel hem in drie dingen: vertragen, vereenvoudigen en een gevoel van tevredenheid ontwikkelen.
Zo doe je dat.
Vertragen
Waarschijnlijk brengt de haast van alledag je niet veel verder dan een afgewerkte to do list, waar al snel weer nieuwe taken voor in de plaats komen. “It’s a nonstop treadmill”, schrijft Babauta. Hij geeft aan dat die doordenderende trein je eigenlijk helemaal nergens brengt. En dat geeft je een onrustig gevoel.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Met vertragen doelt Babauta dan ook op het minderen van vaart midden in die dagelijkse drukte. Een diepe ademteug nemen, ruimte creëren, reflecteren op wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Is het echt nodig om met al die haast aan je volgende taak te beginnen?
Het ‘probleem’ van tijdtekort wordt immers, net als de meeste andere problemen, gecreëerd in onze gedachten. Dus het moet ook mogelijk zijn om dat probleem wat minder groot en belangrijk te maken, is de visie van Babauta. Kun je het gevoel van drukte en haast er gewoon even laten zijn? Hoe voelt het om dat gevoel toe te laten zonder dat je er direct naar handelt? Wat als het oké is dat die gedachtes er gewoon zijn, zonder je ertegen te moeten verzetten?
Door dagelijks wat te vertragen word je je meer bewust van de gedachtes en gevoelens die door je hoofd en lichaam razen. Dat stelt je in staat afstand te nemen van de rush en vaker stil te staan in het moment.
Vereenvoudigen
De volgende stap is het vereenvoudigen van je to do list. Doordat je even stilstaat bij wat je allemaal van jezelf vraagt (op één dag!) kun je inzien dat je die lat eigenlijk wel heel erg hoog legt. Wat kun je verplaatsen naar morgen? Wat naar volgende week? Misschien kan er zelfs iets naar volgend jaar?
Stel je eens voor dat je één ding van de overgebleven taken moet kiezen die vandaag het belangrijkst is. Focus je vervolgens expliciet op die taak, alsof de rest er niet toedoet. Voor dit moment is die ene taak genoeg. Pas als je ‘m hebt voltooid pak je je lijst er weer bij en kijk je op dezelfde manier naar de rest van de taken. Zo zorg je ervoor dat je, zowel fysiek als in gedachten, maar met één ding bezig bent. En zeg nou zelf; dat werkt uiteindelijk toch veel efficiënter?
Tevredenheid
Wanneer het je lukt om je expliciet te focussen op dat ene onderdeel van je lijst, betekent dat eigenlijk dat je inziet dat je simpelweg maar twee handen hebt. Dat je maar op één plek tegelijk kunt zijn en dat het dus genoeg is om je alleen op die taak te richten.
‘Genoeg’ betekent in deze zin dat je er tevreden mee bent dat je je tijd op deze manier inricht. Het is mooi dat je je kostbare tijd aan dit ene ding kunt besteden, de rest komt later wel weer. En als je de schoonheid van die ene taak die op dat moment al jouw tijd krijgt kunt inzien, dan kun je dat ook bij de volgende. En de daaropvolgende.
Met andere woorden: juist door je maar op één ding tegelijk te focussen, krijg je meerdere zaken gedaan. Omdat je weet dat er voor een gevoel van haast, van drukte en van tijdtekort geen ruimte is, want die ene taak verdient op dat moment al jouw aandacht. Ineens loop je niet meer achter de feiten aan, maar doe je wat je op dat moment moet doen. En dat is genoeg.
Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus
Meer lezen over rust creëren?
Zo vind je rust in de chaos van alledag (met handige tips).