Van verliefdheid zo snel mogelijk naar huisje, boompje beestje? Millennials – mannen en vrouwen geboren tussen pakweg 1980 en 2000 – moeten er niks van hebben. Vergeleken met eerdere generaties trouwen ze op latere leeftijd, beginnen ze later aan kinderen en nemen ze bovendien langer de tijd om elkaar goed te leren kennen voordat ze de liefde bezegelen met een ring.
Dat laatste is best opvallend, voor een generatie die over het algemeen vrij luchtig met seksualiteit en intimiteit omgaat. Denk maar eens aan apps als Tinder en de uitdrukking friends with benefits: beide zijn bij millennials behoorlijk ingeburgerd en algemeen geaccepteerd. Maar als het op lange relaties aankomt, blijken ze dus een stuk behoedzamer te werk te gaan.
Eerder praktisch dan romantisch
Voor een onderzoek van de Amerikaanse datingsite eHarmony werden bijna 3100 volwassenen ondervraagd: allemaal ofwel getrouwd, ofwel in een lange relatie. Daaruit bleek dat stellen van 25 tot 34 jaar elkaar gemiddeld 6,5 jaar kenden voordat ze in het huwelijksbootje stapten. Voor alle andere leeftijdsgroepen was het gemiddelde 5 jaar.
Relatie-experts
Volgens sociologen, psychologen en andere relatie-experts is een meer praktische opvatting van het huwelijk de norm geworden, sinds steeds meer vrouwen in de afgelopen decennia zijn gaan werken. Zowel mannen als vrouwen willen voordat ze trouwen eerst carrière maken, persoonlijke doelen behalen (reizen bijvoorbeeld, of nog een studie doen) en financieel zo stabiel mogelijk zijn. En: millennials willen zeker weten dat hun relatie stabiel is voordat ze een boterbriefje halen, om een toekomstige scheiding te voorkomen. Niet zo gek, als je bedenkt dat veel millennials zelf uit gebroken gezinnen komen en dus maar al te goed weten welke impact een scheiding kan hebben.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Sluitstuk huwelijken
“Mensen stellen het huwelijk niet uit omdat ze er minder om geven, maar juist omdat ze er meer om geven”, zegt Benjamin Karney, professior sociale psychologie aan de University of California in Los Angeles. Socioloog Andrew Cherlin spreekt van ‘sluitstuk huwelijken’. Een sluitstuk is de middelste steen van een gemetselde boog. Deze wordt als laatste precies in het midden geplaatst. “Het huwelijk was ooit de eerste stap naar volwassenheid. Nu is het vaak de laatste”, legt hij uit. Volgens hem beschouwen meer en meer stellen het huwelijk als iets waar je pas aan begint als je de rest van je persoonlijke leven op orde hebt. Een trouwerij is dan een mooi moment om je vrienden en familie bijeen te brengen en het te vieren.
Snelle seks, langzame liefde
Een lange aanloopfase voordat je een officiële verbintenis aangaat, geeft je de tijd om veel te leren over jezelf én hoe je met andere partners uitgaat. Als je dan eenmaal naar het altaar loopt, weet je wat je hebt, en denk je ook te weten hoe je dat kunt behouden, meent antropoloog Helen Fisher. Voor het contrast tussen de losse manier van met seks omgaan en de veel serieuzere manier waarop millennials relaties benaderen, bedacht zij de term fast sex, slow love.
Serieuze relatie
Dat millennials later trouwen, wil overigens niet zeggen dat ze per definitie minder geïnteresseerd zijn in het huwelijk of een serieuze verbintenis. Fisher werkte mee aan een onderzoek onder singles door Match.com (een andere Amerikaanse datingsite) en zegt dat de meeste singles nog steeds verlangen naar een serieuze relatie, zelfs als die op een wat onorthodoxe manier begint – bijvoorbeeld als friends with benefits.
Meer Happinez?
- Omgaan met verlies: zo bied je troost
- Waarom een ommetje maken zo fijn is
- Ben jij emotioneel afhankelijk? Zo stop je ermee