Wat verandert er allemaal in je lichaam rond je veertigste? Twee vriendinnen – de een in de veertig, de ander in de vijftig – wilden er meer van weten. Ze schreven een opgewekt handboek vol tips over rimpels, grijze haren en pijnlijke voeten.
Zoals er een SAS survivalhandboek bestaat voor mensen die graag de wildernis in trekken, zo wilden Esther Kollmann en Annette Wichmann (Mann & Mann, noemen ze zichzelf ook wel) een overlevingshandboek schrijven voor dat andere avontuur: ouder worden. OMG, heet het boek, kort voor Oud Met Glimlach. Het gaat vooral over je lijf: wat verandert er rond je veertigste, en hoe ga je daar op een positieve manier mee om?
Vijf tips uit het boek om goed voor je lichaam (en je geest) te zorgen.
Borsten – Smeren, smeren, smeren
De borsten van een vrouw van vijftig, zien er anders uit dan die van een vrouw van twintig. Ze worden minder stevig, de huid wordt minder glad, en ja, naarmate je ouder wordt is de kans op borstkanker groter. Dat laatste kun je niet voorkomen, maar regelmatig je borsten controleren wordt nu nog belangrijker. Voor de verzorging van borsten kun je veel doen: draag een goede beha, beweeg regelmatig en smeer de huid van je decolleté goed in. Niet alleen om je huid zacht en soepel te houden, maar ook om haar te beschermen tegen de zon. Dat geldt trouwens voor je hele lijf: smeren, smeren, smeren.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Gezicht – Lach zoveel als je kan
Je gezicht verandert, op verschillende manieren. Niet alleen doordat je huid slapper wordt, maar ook doordat de spiermassa afneemt en er minder vet wordt opgeslagen onder je huid. Daarbij komt natuurlijk onvermijdelijk het r-woord om de hoek kijken. Maar vrees niet, zeggen Kollmann en Wichmann: ‘Ons gezicht is echt niet genadeloos overgeleverd aan het fysieke verval, met als gevolg dat we er 24/7 chagrijnig uitzien. Je hoeft alleen maar even te glimlachen en de hele uitstraling verandert.’
Natuurlijk kun je moeilijk de hele dag glimlachen, maar de auteurs willen maar zeggen: richt je in de eerste plaats op je innerlijke geluk. En ben je wat molliger? Tel je zegeningen, want met een wat steviger gezicht lijk je jonger.
Haren – Haal je schouders op bij het g-woord
Naast het R-woord heb je natuurlijk nog het g-woord. Er zijn niet zoveel mensen wier hart een sprongetje maakt als ze grijs haar krijgen. Al was het maar omdat je weet: het worden er niet minder, alleen maar méér. Maar wist je ook dat vrouwen steeds jonger grijs worden? Een kwart van de vrouwen ontdekt de eerste grijze haar al voor hun 25ste jaar, de meeste vrouwen beginnen voor hun veertigste al grijs te worden. ‘Hoogste tijd dus om grijs haar van het belegen imago af te helpen.’ Lekker stoppen met verven (als je dat deed) dus, wat niet alleen beter is voor je haar, maar ook voor het milieu. Of kies voor een natuurlijke kleuring. Wat je ook doet: was je haar in ieder geval met lauw water, spoel uit met koud, en borstel je haar pas als het droog is.
Voeten – Train je onderdanen, loop op blote voeten
Wat verandert er eigenlijk aan je voeten? Ook van alles. Niet zo gek, schrijft Wichmann: ‘Dat je voeten achteruit gaan naarmate je ouder wordt, is wel logisch als je bedenkt hoeveel de voeten al die jaren hebben moeten dragen en voortbewegen. Een mens schijnt gedurende zijn leven gemiddeld 185.000 kilometer af te leggen.’ Wow. Al die kilometers kunnen ervoor zorgen dat je voeten stijver worden, sneller pijnlijk zijn en dat ze wat breder worden en daardoor doorzakken. Een van de vele trucs in het boek: doe aan voetgymnastiek. Loop bijvoorbeeld een stukje op de buitenkant van je voet, dan weer een stukje op je tenen en dan een stukje op je hakken. En loop regelmatig thuis rond zonder schoenen, om je spieren stevig te houden.
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
Slapen – Zorg dat je genoeg daglicht binnen krijgt
In de overgang kan slapen ineens een stuk lastiger worden. De eierstokken maken in die periode geleidelijk aan minder progesteron en oestrogeen aan. Die twee leveren een belangrijke bijdrage aan vermoeidheid (en dus aan goed, langdurig kunnen slapen). Hoe je zorgt dat je toch genoeg nachtrust krijgt? Beweeg veel en zorg dat je genoeg buiten komt – daglicht zorgt dat je meer serotonine aanmaakt, een stofje dat helpt om moe te worden (én bijdraagt aan een goed humeur).
Meer over ouder worden
OMG – Alles wat je (niet) wilt weten over ouder worden van Esther Kollmann en Annette Wichmann is verschenen bij uitgeverij inWonderland.