Veel stellen blijven, tegen beter weten in, langer bij elkaar dan goed voor ze is. Ze zijn bang om alleen te zijn, vinden het zonde om de tijd die ze in elkaar geïnvesteerd hebben weg te gooien, of negeren simpelweg alle alarmbellen die aangeven dat er iets mis is. Het is ook geen makkie: weten wanneer de relatie over is. Je houdt van elkaar, kent elkaar door en door en hebt (misschien wel jarenlang) lief en leed met elkaar gedeeld. Wanneer is er dan echt geen redden meer aan?
Zo weet je of je relatie over is
De bekende Amerikaanse relatietherapeut en psycholoog John Gottman vergelijkt de signalen die wijzen op het einde van je relatie met ‘de vier ruiters van apocalyps’. Deze bijbelse metafoor klinkt nogal dramatisch, maar de boodschap is duidelijk: als deze ruiters opduiken, nadert het einde van je relatie. En waarschijnlijk eerder vroeger dan later. Gottman ontdekte namelijk dat de kans op een scheiding maar liefst 83 procent is als er binnen een relatie sprake is van één of meer van deze ruiters. Dit zijn ze:
Ruiter 1: kritiek
Je mag best kritisch zijn of af en toe ergens over klagen, maar voorkom dat je kritiek uit in de vorm van een aanval op de persoonlijkheid of het karakter van je partner. Zeg dus niet: “Je bent zo egoïstisch. Je denkt altijd alleen maar aan jezelf en houdt nooit rekening met mij.” Maar liever: “Ik zou het heel fijn vinden als je me helpt. Het is een flinke klus als ik het alleen moet doen, terwijl jij op de bank televisie kijkt. Als we het samen doen, kost het veel minder tijd.” Het eerste voorbeeld is kritiek op je partner zelf, het tweede is kritiek op het gedrag van je partner.
Bekritiseer jij je lief voortdurend, of andersom? Oppassen geblazen: vaak is het slechts een kwestie van tijd voordat die kritiek omslaat in het nog een tikkeltje ergere minachting.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Ruiter 2: minachting
Als je iemand minacht, heb je geen respect voor die persoon en zijn of haar gevoelens en behoeften. Dat laat je bijvoorbeeld merken met beledigende, kwetsende of sarcastische opmerkingen, door iemand na te doen of op een andere manier belachelijk te maken, of door met je ogen te rollen. Het is gedrag waarmee je de ander kleiner maakt en zich waardeloos laat voelen. In relaties is minachting een niet te missen, uitbundig wapperende rode vlag. Gebrek aan respect voor elkaar leidt tot een machtsstrijd. Er is dan geen ruimte meer voor liefde, maar des te meer voor vijandigheid en wrok.
Behandelt je geliefde jou met minachting, dan kan het hem of haar misschien niet eens meer schelen hoe pijnlijk dat voor jou is. Ben jij degene die minachting toont, dan moet je je afvragen waarom je überhaupt nog bij je partner bent. Als er geen sprake is van wederzijds respect, zullen jullie nooit (weer) gelukkig met elkaar worden.
Ruiter 3: defensief gedrag
Als je defensief reageert zodra je partner iets met je wil bespreken, neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Geeft je partner bijvoorbeeld aan dat je wel erg slechtgehumeurd bent momenteel, dan wijt jij je gedrag aan externe omstandigheden (het is druk op je werk, je bent vermoeid, enzovoorts), of schuif je de schuld af (“als jij niet zo vaak laat thuis zou komen, zou ik niet zo chagrijnig zijn”).
Kritiek is nooit leuk, en veel mensen hebben de neiging om uit zelfbescherming direct in de verdediging te schieten. Maar als je de bal meteen terugkaatst, kan er nooit een openhartig en eerlijk gesprek plaatsvinden. Je impliceert daarmee eigenlijk dat je het niet belangrijk vindt wat de ander vindt, denkt of voelt.
Ruiter 4: een muur optrekken
Als jij of je partner een spreekwoordelijke muur optrekt, is dat killing voor een gezonde communicatie. Je wordt onverschillig, bent emotioneel niet meer bereikbaar en zegt alleen nog het strikt noodzakelijke. Potentieel lastige situaties ‘beantwoord’ je door er vandoor te gaan of door te zwijgen. Heeft jullie relatie het stadium bereikt waarin het je min of meer koud laat wat je partner zegt? Dan moet er heel wat gebeuren, wil je deze liefde nog kunnen redden.
Moet je er een punt achter zetten?
Niet per se, natuurlijk. De meeste ruiters komen in elke relatie wel eens voor en zijn niet direct reden voor paniek. Maar als één of meerdere van de signalen overduidelijk en langdurig aanwezig zijn in jullie relatie, is er sowieso werk aan de winkel.
Meer lezen over (goede) relaties?
Ruzie met je lief? Zo gebruik je het om je relatie sterker te maken.