Wanneer we het overzicht dreigen kwijt te raken en stress op de loer ligt, is het maken van lijstjes een slimme manier om orde in de chaos te scheppen én te zien waar de prioriteiten nu eigenlijk liggen.
Als je het leven heel pragmatisch bekijkt, zou je het gewoon kunnen zien als een ellenlange to do-lijst. Elke dag zijn er een heleboel dingen die gewoon moeten gebeuren. Sommige dingen doen we automatisch of vanuit een bepaalde routine. Ademen bijvoorbeeld, en eten, drinken en slapen. Andere dingen doen we nadat we onszelf er toe hebben gezet of nadat we onszelf eraan hebben herinnerd dat we die moeten doen. Wanneer de deadlines me om de oren vliegen en mijn agenda uitpuilt, helpen lijstjes me om overzicht te creëren in al die dingen die moeten gebeuren.
Doe het belangrijkste eerst
Koning van de lijstjes is Brian Tracy, auteur van ‘Eat that frog’, een zogeheten ‘tijdmanagement’-boek. Nu is tijdmanagement een beetje een verraderlijk woord. De tijd is iets wat gewoon doortikt en dat vraagt echt niet om management van onze kant. Maar wat ermee bedoelt wordt, is natuurlijk hoe we het beste met die tijd omgaan. Volgens Tracy zijn mensen ertoe geneigd de taken waar we het minst zin in hebben eindeloos uit te stellen. Zijn les is dan ook: doe het belangrijke eerst, ook als je daar niet per se zin in hebt.
Om zijn theorie toe te kunnen passen, is het dus wel handig om te weten wat jij nou eigenlijk het belangrijkst vindt. Ook daar komen de to-dolijstjes weer om de hoek kijken. Tracy onderscheidt verschillende lijsten.
Verschillende lijsten
Allereerst is daar de master to-dolijst. Hierop kun je alle doelen opschrijven die je óóit zou willen bereiken. Van een wereldreis maken tot piano leren spelen, of waar jouw hart dan ook sneller van gaat kloppen. Daarnaast er ook de maandelijkse to-dolijst. Op deze lijst kun je dingen zetten die je deze maand wil bereiken of doen. Neem bijvoorbeeld elk laatste weekend van de maand een uur de tijd om te kijken wat je hierop zou kunnen zetten. Tot slot zijn er nog de wekelijkse en de dagelijkse to-dolijsten.
De ABCDE-methode van Brian Tracy
Het klinkt misschien als een enorm groot gedoe om je hele leven zo in lijstjes op te delen, maar in feite is het een fijne manier om orde in de chaos te scheppen. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat je consistent werkt aan wat je wil bereiken. Nog handiger is daarbij Tracy’s ABCDE-methode. Dat betekent dat je elke taak op elke lijst indeelt in een categorie. A betekent dat het een mega belangrijke taak is die je het liefst onmiddellijk wil afstrepen. B heeft al iets minder prioriteit, maar is alsnog belangrijk. C is een taak die leuk zou zijn om af te strepen, maar als het niet lukt, c’est ca. De taken in categorie D kun je het beste delegeren en taken in categorie E mogen direct de prullenbak in.
Nagels lakken of deadline halen
Waarom is dit een handig systeem? Omdat je zo voorkomt dat je eerst allerlei taken gaat doen die helemaal niet zoveel prioriteit hebben. In mijn studententijd is het meer dan eens voorgekomen dat ik vóórdat ik ging studeren voor dat belangrijke tentamen uitgebreid mijn hele kamer op ging ruimen. En nu nog steeds merk ik dat ik ineens mijn nagels aan het lakken ben, terwijl ik morgen een belangrijke deadline heb. Dankzij de ABCDE-methode zie je heel snel wat belangrijker is (het studeren of werken aan die opdracht) en wat nog wel even kan wachten (kamer opruimen en nagels lakken). Juist in tijden dat we het ontzettend druk hebben, kan het maken van lijstjes helpen om prioriteiten te stellen en overzicht te creëren. Bovendien voelen er weinig dingen beter dan het afstrepen van een belangrijke taak op een to do-lijst toch?
Meer lezen over lijstjes maken?
Dit is waarom je vanavond nog een lijstje moet maken met dingen die je gelukkig maken.