Heb je een relatie en houd je tot in je tenen van je lief, maar voel je je toch wel eens eenzaam? Volgens klinisch psycholoog Jennifer Taitz, auteur van het boek How to be Single and Happy, betekent het hebben van een relatie niet automatisch dat je je emotioneel verbonden voelt.
Net zoals je ook niet per definitie eenzaam bent als je alleen bent. En dat gevoel hoeft – opluchting – ook helemaal niet te betekenen dat er iets mis is met je relatie.
Deze 5 psychologische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je je alleen voelt, zelfs als je een gezonde relatie hebt:
1. Je verwacht dat je partner al je behoeften vervult
Volgens Taitz geloven veel mensen dat hun geliefde ‘alles’ voor ze is. Maar ook als je een liefdesrelatie hebt, heb je platonische relaties nodig. Het is juist gezond om, naast alles wat jullie samen doen en delen, allebei een eigen leven te hebben. Want niemand kan alles zijn. Zo kan je lief misschien fantastisch luisteren, maar snapt hij niet waarom je soms zo onzeker bent over je uiterlijk. Daar kun je dus beter over praten met anderen. Je beste vriend(in), een bevriende collega of je zus, bijvoorbeeld. Verwacht niet dat je partner jou alles kan geven wat je nodig hebt, maar zorg voor een groter netwerk, met meerdere mensen op wie je in verschillende situaties kunt leunen en vertrouwen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
2. De glans van de prille relatie is verdwenen
Soms ontdek je pas dat je te weinig tijd hebt gemaakt voor vriendschappen als jullie een poosje bij elkaar zijn en de eerste, allesoverheersende verliefdheid eraf is. Voel je je eenzaam zodra de vlinders in je buik eenmaal gekalmeerd zijn, dan kan het heel goed zijn dat dit komt doordat je je vriend(inn)en mist. Er is niks mis mee om je relatie op nummer één te zetten, maar onthoud dat vriendschappen óók belangrijk zijn om je goed te voelen. Investeer daar dus tijd en energie in – zelfs als je tot over je oren verliefd bent en nauwelijks aan iets anders kunt denken dan de liefde.
3. Je bent niet duidelijk in wat je nodig hebt
Soms wil je gewoon even stoom afblazen, maar schiet je partner meteen in de oplosmodus. Of heb je na een rotdag behoefte aan een stevige knuffel, maar blijft je lief maar vragen wat er aan de hand is, omdat hij of zij denkt dat je erover wilt praten. Niemand kan gedachten lezen: als jij niet duidelijk bent over wat je nodig hebt, kan je partner dus niet anders dan gokken naar jouw wensen en behoeften. Zeg het eerlijk als je even niet wilt praten maar een arm om je schouder nodig hebt, of als je het ergens juist wél over wilt hebben omdat je de mening van je partner waardeert.
4. Je mindset maakt je eenzaam
Je gedachten hebben meer invloed op eenzaamheid dan het aantal mensen om je heen, zegt Taitz. Als je steeds maar denkt dat niemand je begrijpt of voortdurend benadrukt dat jullie teveel van elkaar verschillen, ga je je vanzelf eenzamer voelen dan nodig is. Verander je mindset en denk in plaats daarvan: ‘ik moet duidelijk zijn over wat ik nodig heb’. Dat wil niet zeggen dat je de mindere kanten van je relatie maar moet negeren. Zelfreflectie geeft je juist de kans om er iets aan te doen als je niet gelukkig bent.
5. Je hebt zelfcompassie nodig
De belangrijkste relatie is die met jezelf. Als jij jezelf keer op keer vertelt dat je niet goed genoeg bent of dat je geen liefde verdient, ga je daar op den duur in geloven. Die negatieve kijk beïnvloedt de manier waarop je in je relatie staat. Mediteren en positieve affirmaties kunnen je helpen om aardiger tegen jezelf te zijn. Zo ontstaat ruimte voor meer liefde: voor jezelf én voor de ander.
Meer lezen over eenzaamheid?
Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek.