We maken ons allemaal weleens onnodig zorgen over iets kleins. Maar als je altijd van het ergste uitgaat, kan doemdenken je hele leven gaan beheersen.
Volgens life coach Katie Sandler doen we dit voornamelijk met betrekking tot onze relaties, carrière, kinderen en familie, gezondheid en uiterlijk. Zij zegt dat doemdenken het beste wordt samengevat als ‘van een mug een olifant maken’. Je neemt iets kleins en maakt daar in je hoofd iets enorms van. Uitgaan van het worst case-scenario zorgt ervoor dat je gaat piekeren en geeft je een gevoel van machteloosheid.
Raak jij in paniek als je baas onverwachts iets met je wil bespreken? Slaat je hart meteen een slag over als je lief een keer afstandelijk is? Of ben je bang dat er een ramp gebeurt als jij eens niet je to-do-lijst afkrijgt? Dit kan je helpen om te ontspannen als je brein weer eens op hol slaat:
1. Wees je bewust van irrationele gedachten
Probeer op te merken wanneer je gedachten een loopje met je nemen en een situatie buitenproportioneel opblazen. Stel je dan voor dat je als buitenstaander naar je gedachten luistert. Dit maakt het makkelijker om aan te wijzen welke gedachten overdreven en irrationeel zijn.
2. Ga met jezelf in gesprek
Als je je er eenmaal bewust van bent dat je aan het doemdenken bent, kunt je een interne dialoog met jezelf aangaan. Is de kans dat je ontslagen wordt omdat je een keertje te laat op je werk komt realistisch? En betekent dat onbenullige ruzietje van vanochtend echt dat je relatie op springen staat? Waarschijnlijk niet. Toch? Volgens Sandler neem je op deze manier de voedingsbodem voor je irrationele gedachten weg. Je stapt uit de negatieve spiraal. En in plaats van dat je je reactie laat bepalen door je gedachten, neem je zelf weer de controle.
3. Denk aan iets positiefs
Het is heilzaam om iets positiefs tegenover al die negatieve gedachten te zetten. Bedenk wat er allemaal goed gaat in je leven en waar je blij van wordt. Doe dit niet alleen op de momenten dat je je heel erg druk maakt, maar maak er een vaste gewoonte van. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elke dag dankbaarheidsoefeningen te doen. Op die manier kom je positiever in het leven te staan en geef je negatieve gedachten minder ruimte.
4. Let op je ademhaling
Ben je gespannen of gestrest, dan adem je vaak kort en hoog in je borst, wat je zenuwachtige gevoel alleen maar versterkt. Een rustige, diepe buikademhaling brengt je zenuwen weer tot rust. Als je vanuit je buik ademhaalt, voel je op iedere inademing dat je buik uitzet. Op je uitademing krimpt je buik weer langzaam ineen. Met een diepe buikademhaling ga je automatisch rustiger (of dieper) ademhalen. Daarmee krijgt je zenuwstelsel het sein dat er geen gevaar is. Oftewel: relax.
5. Praat erover
Krop je zorgen niet op, maar praat erover. Dikke kans dat je vriendinnen hebt die ook weleens de neiging hebben om van het ergste uit te gaan, of dat je zus zich ook vaak zorgen maakt om niks. En zelfs als een ander je probleem niet herkent, kan hij of zij je wel helpen met relativeren.
Meer lezen over mindset?
Ben jij soms te hard voor jezelf? Dan is dit artikel voor jou.