Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat het eindigt. Toch praten we zelden over de dood.
Ja, als er iemand ernstig ziek is, op het nippertje aan de dood ontsnapt of als we een overlijdensbericht krijgen. Het onderwerp is voor niemand nieuw of onbekend en toch vermijden we het. En dat terwijl de manier waarop we naar de dood kijken, alles zegt over hoe we het leven ervaren. Bang om te sterven? Ga eens na waarom. Is het omdat je zielsgelukkig bent? Of ben je bang voor wat er komt of juist niet komt? Schrik je misschien niet zo van het thema dood? En waar zit hem dat dan in? Heb je vertrouwen? En waar komt dat vertrouwen vandaan?
Drie leestips met verhalen over het leven en de dood die je laten stilstaan bij wie je bent:
De zin van het leven
Het leven van Volkskrant-journalist Fokke Obbema verandert drastisch als hij een hartstilstand krijgt en die overleeft. Hij is klinisch dood, breekt negen ribben tijdens de reanimatie en ligt 36 uur in coma. Als hij ontwaakt, blijkt hij geen hersenbeschadiging te hebben. Een belevenis die confronteert met het leven. Wat is de zin ervan? Voor de Volkskrant interviewt hij elke week iemand over deze vraag in de serie De zin van het leven. Spiritueel leraar Jan Geurtz, schrijver A.L. Snijders en psychiater Jan Mokkenstorm zijn enkele van de mensen die zich over de vraag buigen. Ontdekken is de zin, het heeft geen zin, toeval bestaat niet en zorgen voor de wereld, zeggen zij. In het ene verhaal zul je je herkennen, in het andere helemaal niet. En juist die verhalen waarin je je niet herkent, zetten je het meest aan het denken.
Nieuw: Happinez Planner
- Manifesteer jouw dromen en doelen
- Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
- Maak je vision board
- Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
1000 vragen heb ik over de dood
Schrijver, journalist en presentator Cornald Maas interviewt nabestaanden over het verlies van een dierbare in 1000 vragen heb ik over de dood. Herinneringen aan overledenen staan centraal in dit boek. En die doen je denken aan de verliezen in je eigen leven. Wat karakteriseerde iemand? Welke les leerde die persoon je over het leven? Wat was de rol van diegene in jouw leven en hoe wordt die rol na zijn of haar dood vervuld? Hoe denk je zelf over het leven? En over de dood? De verhalen ontroeren en inspireren tegelijk. Het zijn korte odes aan overledenen die de grote invloed belichten van de mensen om je heen.
Kun je internetten in de hemel?
De dood bespreken met kinderen is een taboe. Meestal niet omdat we vinden dat het niet kan, maar omdat we er zelf een beetje bang voor zijn en we die angst niet willen overbrengen. Maar juist met kinderen kun je heel openhartig over de dood praten. In Kun je internetten in de hemel? belicht orthopedagoog en auteur Ineke Wienese hoe kinderen uit verschillende culturen over de dood denken. Waar hebben ze steun aan? Wat geloven ze? Welke vragen hebben ze? Interessant als je zelf kinderen hebt of met kinderen werkt, maar zeker ook als spiegel voor jezelf. Wat laat de onbevangen reactie van kinderen zien over jouw perspectief op leven en dood?