Wereldwijd staan we erom bekend dat we in Nederland op een vrije manier omgaan met seks, en er gemakkelijk over praten. Maar voor veel ouders is het nog steeds niet een van de makkelijkste gespreksonderwerpen. De Amerikaanse schrijfster Peggy Orenstein legt uit waarom het toch zo belangrijk is erover te praten – in het bijzonder met meisjes.
Met kinderen praten over seks, dat betekende lange tijd vooral wijzen op de minder leuke kanten ervan. Vooral als het om meisjes ging: zij moesten immers weten hoe ze zich moesten beschermen tegen zwangerschap en ziektes. Maar volgens schrijfster Peggy Orenstein gaan de gesprekken tussen ouders en dochters, zeker in Amerika, nog vaak over die nare kanten. Dat seks ook fijn is, komt maar weinig aan de orde.
Plezier van de jongen staat voorop
Peggy interviewde tientallen jonge vrouwen over seks, vertelt ze in haar TED Talk. Wat haar opviel: hoe slim, stoer en zelfverzekerd de meisjes ook waren, op het gebied van seks stelden ze zich vaak heel anders op. Ze vonden vooral het plezier van de jongen belangrijk, durfden niet goed te zeggen wat ze zélf fijn vonden en geneerden zich vaak voor hun lichaam – zeker als ze ‘niet goed’ onthaard waren, want daar kon een jongen wel eens of afknappen.
Je lichaam leren kennen
Wat is dat toch, vraagt Peggy zich af, want het begint al zo jong: bij jongetjes worden alle onderdelen van het lichaam veel makkelijker benoemd dan bij meisjes, blijkt uit (Amerikaans) onderzoek. Ook als meisjes ouder worden, kennen ze hun lichaam vaak minder goed dan jongens, en masturbatie is bijvoorbeeld veel minder vanzelfsprekend. Niet zo gek dat meisjes het later moeilijk vinden om te vertellen wat ze fijn vinden, als ze dat zelf niet eens goed weten.
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
Seks gaat over zovéél
Laten we dus meer praten over seks, pleit Peggy. Zodat meisjes weten dat seks niet om De Daad gaat, maar om zoveel meer: intimiteit, opwinding, aanraking, maar ook over communicatie. Vind je het lastig om te bepalen waar je het met je (jonge) zoon of dochter over moet hebben? Zo sluit je aan bij de belevingswereld van je kind.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer Happinez?
- Ben je een ‘luie’ ouder? Dan ben je goed bezig!
- 6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen
- Omgaan met de gevoelens van je kind