Duik dit jaar in de wereld van indringende verhalen: confronterend en levensecht. Verhalen die je meesleuren door emotie, passie, verlangen en pijn. Intens en onvergetelijk.
En, om te zorgen dat je je aan je voornemen houdt om meer te lezen, doe je dit jaar mee aan een ‘reading challenge’. Zo lees je zeker weten twintig, dertig, veertig boeken. Misschien zelfs meer? Via websites en apps Goodreads en Hebban ga je de uitdaging aan.
Deze vier titels uit 2018 en 2019 mogen zeker niet op je lijst ontbreken:
De hemel verslinden van Paolo Giodano (2018)
Paolo Giordano ken je misschien van De eenzaamheid van de priemgetallen. Deze schrijver laat je emoties doorvoelen: die van de personages én die van jezelf. Beklemmend en meesterlijk tegelijk. In De hemel verslinden schrijft hij over Teresa die de zomervakantie doorbrengt op het Italiaanse platteland. Ze leert daar drie jongens kennen die een bijzonder hechte band hebben met elkaar. Je leest over de levens van deze vier mensen over een periode van twintig jaar. Intens verhaal over liefde, verbondenheid en zingeving.
Rinkeldekink van Martine Bijl (2018)
Martine Bijl schrijft over haar hersenbloeding en het langdurige revalidatieproces dat ze sindsdien doorloopt. Ze moet alles opnieuw leren in een revalidatiekliniek en kampt met een depressie. Rinkeldekink is een verfrissend boek dat je doet inzien wat er gebeurt als je gezondheid van de ene op de andere dag geen vast gegeven meer blijkt. Het boek is eerlijk, recht voor zijn raap en met humor naar waarheid geschreven. Bijl schrijft onder meer over medebewoners in de revalidatiekliniek, over haar therapeuten, het zorgjargon en haar angsten.
Noem me bij jouw naam van André Aciman (2018)
Noem me bij jouw naam ademt verlangen en passie. Het gaat over de liefde tussen twee jongens: Elio en Oliver. Amerikaanse student Oliver verblijft in de zomer bij een Italiaans gezin waarvan Elio de zoon is. Elio raakt geobsedeerd door de charismatische Amerikaan en schrikt van zijn eigen verlangen en gevoel. Eerst ervaar je Elio’s twijfels en gedachtestromen, later in de roman vinden de jongens elkaar in een gepassioneerd en intens samenzijn dat grote indruk maakt op zowel de personages als de lezer.
Het beste voor iedereen van Erik Rozing (2019)
Het beste voor iedereen gaat over Stella, de hoofdpersoon uit Rozing’s eerdere roman De psychiater en het meisje. Stella heeft een heftig verleden en het ziektebeeld borderline. Na jarenlange psychiatrische behandelingen besluit ze dat ze een einde aan haar leven wil maken. Ze neemt contact op met de LevensEinder kliniek en doorloopt het proces. Jonge filmmaker Milou volgt haar om in beeld te brengen wat Stella tot deze beslissing beweegt. Een levensecht en vlot geschreven roman over deze definitieve keuze.
Meer lezen?
- Verander je wereld, lees een boek
- Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek
- Bekende stemmen brengen boeken tot leven in de Storytel app