Neem je eigen grenzen altijd serieus

Neem je eigen grenzen altijd serieus Neem je eigen grenzen altijd serieus Neem je eigen grenzen altijd serieus

Wie zijn grenzen goed weet te bewaken (en ook die van een ander respecteert) voelt zich emotioneel veilig: een basisbehoefte die zorgt voor balans, gemoedsrust en een gevoel van eigenwaarde. Ken jij je eigen grenzen? En – belangrijker nog – geef jij ze de bescherming die ze nodig hebben?

Wanneer je een haarelastiek keer op keer één slag te veel om je paardenstaart wurmt, rekt het elastiek steeds een beetje meer uit. Het wordt brozer en brozer tot het op een gegeven moment knapt. Je hebt teveel van het elastiek gevraagd: het was niet gemaakt voor die ene extra slag en dat heb je stiekem best gemerkt. Maar omdat je elke keer toch verder ging dan eigenlijk mogelijk was, kon het elastiek op den duur niet anders dan breken. Zo is het ook met je eigen grenzen.

Ieder mens heeft grenzen nodig om een gevoel van veiligheid voor zichzelf te creëren. Als er regelmatig iemand over die grenzen heen gaat (jijzelf of een ander), dan wordt die denkbeeldige scheidslijn, net als het elastiek, alsmaar brozer. Voorbijgaan aan je eigen grenzen kan leiden tot een leeggezogen gevoel, het wegcijferen van jezelf, weinig energie en een laag gevoel van eigenwaarde.

Herken je deze ‘symptomen’? Dan is het hoog tijd om je eigen grenzen te versterken. En – spoiler – dat gaat verder dan enkel ‘nee’ zeggen.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Ga uit van het positieve

Belangrijk om je te realiseren voor het bewaken van je grenzen is dat mensen niet per se tegen jou zijn. Als jouw grenzen vaak worden overschreden en je je vaak tekort gedaan of weggecijferd voelt, is het verleidelijk om een slachtofferrol aan te nemen en ervan uit te gaan dat mensen jou expres kwetsen. Op dat moment ga je handelen uit boosheid of frustratie, terwijl het veel effectiever is om rustig aan te geven dat je een bepaalde gebeurtenis of opmerking als onprettig hebt ervaren.

Anderen hebben vaak niet door dat ze jouw grens overschrijden. Ze zijn met zichzelf bezig en zien jouw belangen of gevoelens over het hoofd. Normen en waarden verschillen nu eenmaal van elkaar en ieders grenzen liggen op een andere hoogte. Daarom is het belangrijk om duidelijk te benoemen hoe jij tegen iets aankijkt en hoe jij dingen ervaart. Soms is het nodig om het letterlijk uit te spreken – ‘tot hier en niet verder’ – om bewustzijn bij die ander te creëren. Doe dat voor het de grens al is overschreden, zodat je in vriendelijkheid kunt laten weten wat voor jou wel of niet goed voelt.

Blijf dichtbij jezelf

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen en je grenzen te bewaken? Dan kan het eng zijn om je grenzen met woorden te benoemen. Heb je die eerste stap eenmaal gezet, dan is het de kunst om bij je standpunt te blijven en niet (weer) toe te geven aan de boosheid of de scherpe tegenargumenten van de ander. Dat iemand boos of verdrietig reageert op jouw gestelde grens betekent niet dat jij direct water bij de wijn moet doen. Het betekent wél dat diegene moet wennen aan de ‘nieuwe’ situatie en daar mag hij of zij best even de tijd voor nemen.

Krabbel je terug omdat de situatie ingewikkeld of moeilijk wordt, dan ben jij eigenlijk zelf degene die je eigen grens overschrijdt. Blijf dichtbij jezelf en je gevoelens. Hoe voelt het als iemand jouw grens overschrijd? Wil je dat gevoel nog eens ervaren? Of liever niet? Door jezelf die vragen te stellen krijg je zich op je eigen grenzen. En dat is uiteindelijk de enige manier om jouw grenzen duidelijk te maken aan de buitenwereld.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Juist door je grenzen te respecteren word je veerkrachtig en sterk. Want dat een grens soms iets oprekt of indeukt voorkom je niet. Dat ‘ie breekt, dáár kun je je wel tegen wapenen.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over persoonlijke groei?

Volgend artikel
Zo maak je een afscheid persoonlijk
Zo maak je een afscheid persoonlijk