Als je wakker wordt met een vrolijk gevoel, pluk je daar de rest van de dag de vruchten van. Helaas zou je op sommige dagen het liefst met de dekens tot aan je kruin opgetrokken in bed willen blijven liggen…
Je hebt er natuurlijk niet altijd invloed op, maar met deze tips maak je de kans dat je morgen met het verkeerde been uit bed stapt wél een stuk kleiner:
1. Een goede voorbereiding
Heb je een drukke dag voor de boeg? Bereid je dan voordat je naar bed gaat alvast een beetje voor. Leg je kleding klaar, zorg dat je alleen nog maar op de knop hoeft te drukken voor een vers kopje koffie en check of je sleutels – en wat je verder maar nodig gaat hebben – voor het grijpen liggen. Zo kun je met een gerust gevoel gaan slapen en de ochtend zonder hectiek doorkomen.
2. Val tevreden in slaap
Als je met een tevreden gevoel gaat slapen, word je meestal ook goedgemutst wakker. Vermijd dus rond bedtijd zoveel mogelijk negatieve invloeden. Luister in plaats daarvan naar een rustig muziekje, schrijf een paar dingen op waar je dankbaar voor bent of geef je lief een extra dikke knuffel.
3. Ga voor ouderwets
En dan niet de wekker op je telefoon, maar zo’n ‘echte’ ouderwetse. Hiermee voorkom je dat je na het uitzetten van de wekker meteen je e-mails en berichten gaat lezen of afgeleid raakt door social media. Rustig opstaan gaat een stuk makkelijk als je ochtendritueel schermvrij is.
4. Vermijd herrie
Een wekker die met een niet te missen kabaal te kennen geeft dat het tijd is om op te staan, staat nou niet echt garant voor ontspannen wakker worden. Kies dus liever voor een subtielere variant wektoon. Of, nog beter: investeer in een wake-up light. Dat is een ‘lichtwekker’ die je geleidelijk en op een meer natuurlijke manier wakker maakt.
5. Wees dankbaar
Bedenk vlak nadat je wakker bent geworden – en nog voordat je uit bed stapt – tenminste één ding waar je dankbaar voor bent. Sluit je ogen en laat dat gevoel van dankbaarheid een paar minuten door je lichaam stromen.
6. Houd het simpel
Je bent wakker geworden! Dat simpele feit op zich is al iets om blij van te worden, toch? Je kunt de dag beginnen met een ochtendgebed, waarin je precies dáárvoor bedankt. Ook als je niet gelovig bent, is het iets waar je zo af en toe best eens bij stil zou kunnen staan.
7. Visualiseer
Begin je dag niet met piekeren over wat er allemaal mis kan gaan, maar visualiseer hoe je wílt dat de dag die voor je ligt, verloopt. Beeld je zoveel mogelijk details in en merk op hoe het zou voelen als de dag precies gaat zoals jij het wilt.
8. Doe iets leuks
Douchen, ontbijten, nog even snel de containers aan de weg zetten of een mailtje versturen: vaak bestaan ochtenden uit een serie van ‘moetjes’. Waarom maak je geen tijd voor iets wat je echt leuk vindt om te doen? Daar krijg je meteen een energieboost van. Heb je een kop koffie nodig om wakker te worden, ga dan even rustig zitten en geniet van het moment. Iets anders kan natuurlijk ook. Mediteren, een half uurtje yoga, luisteren naar een inspirerende podcast: als jij het maar leuk vindt.
Meer lezen over ochtendrituelen?
Dit zijn vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel.