De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas

De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas

Hoe langer je liefdes-cv is, hoe spannender een nieuwe liefde kan zijn. Durf je je weer open te stellen, met alle risico’s van dien? Schrijfster Hannah Cuppen weet alles van de ‘liefdesdans’, van aantrekken en afstoten.

Wat je ervaring in de liefde ook is, je hebt altijd weer een keuze, zegt Hannah in haar bestseller ‘Liefdesbang’. Bij een nieuwe vlam kun je je op twee dingen richten. Op angst of op liefde. Wil je voor dat laatste gaan, richt je dan zoveel mogelijk op het moment. ‘Verbinden doe je in het hier-en-nu, door steeds opnieuw contact te maken met je eigen lijf.’ Als dat je lukt, creëer je afstand tussen de ervaring die je nú beleeft en ervaringen van vroeger.

Angst toelaten

Het lijkt misschien eng om het moment volop te ervaren. Als je bang bent om weer gekwetst te worden, ben je geneigd jezelf te beschermen en een ‘overlevingshouding’ aan te nemen, zoals Hannah het noemt. Maar juist dan ben je geneigd in dezelfde valkuilen te vallen als vroeger. Je kunt beter de angst toelaten, en voelen wat er te voelen valt. ‘Hier begint de heling en neemt het gezonde deel het over van de overlever. Zo verliest het verleden steeds meer aan kracht.’

Oefenen met voelen

Vind je het best lastig om ‘in te tunen’ op wat je voelt? Daar kun je mee oefenen, door jezelf meerdere keren per dag te vragen hoe je je op dat moment voelt. Zo leer je je aandacht naar je lichaam te brengen. Wat je voelt kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld dorst of kou, maar ook complexer, zoals gekwetst of angstig. Dat intunen op je gevoel is wat Hannah ‘je verbinden met jezelf’ noemt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20


Twee soorten angst

Angst voor de liefde bestaat in twee soorten: bindingsangst en verlatingsangst. Ben je bang voor binding, dan doe je je best om afstand te houden in een relatie (ook al heb je je er in het begin head over heels in gestort). Heb je verlatingsangst, dan raak je na een tijdje overtuigd dat iemand je toch wel zal verlaten – en doe je alles om dat te voorkomen (het zij door krampachtig te proberen iemand bij je te houden, het zij door de relatie vroegtijdig te verbreken). Je bent trouwens geen type voor het een of voor het ander: veel mensen hebben in de ene relatie bindingsangst en in de volgende juist verlatingsangst. Wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Als liefde buiten je bereik voelt
Als liefde buiten je bereik voelt