Dit is de echte reden dat sommige mensen vreemdgaan

Dit is de echte reden dat sommige mensen vreemdgaan Dit is de echte reden dat sommige mensen vreemdgaan Dit is de echte reden dat sommige mensen vreemdgaan

Vreemdgaan is een no go. We vinden het respectloos en het getuigen van een gebrek aan loyaliteit. We reageren dan ook behoorlijk instinctief op iemand die vreemdgaat: veroordelend en afkeurend. Maar oordelen we niet te snel?

Want we veroordelen iemand op vreemdgaan zelfs als het niet onze eigen verkering is die een scheve schaats rijdt, maar de partner van iemand die we kennen. Dat komt omdat het nu eenmaal niet heel moeilijk is je voor te stellen hoe jíj je zou voelen als je werd bedrogen door jóuw lief. Of omdat je weet hoe het voelt, als je het al eens hebt meegemaakt.

Toch is het niet altijd terecht dat degene die vreemdgaat de schuld krijgt van alles wat er mis is in een relatie. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in de Archives of Sexual Behavours blijkt namelijk dat mensen eerder vreemdgaan als ze gekwetst worden door hun partner.

Experiment één

De onderzoekers deden een aantal experimenten om uit te zoeken hoe een ongelukkige relatie ertoe leidt dat iemand zich meer gaat openstellen voor een ander – een derde persoon, dus. In een van de experimenten beantwoordden ruim 300 mensen met een relatie vragen over of ze de laatste tijd teleurgesteld waren door hun geliefde, hoezeer ze zich seksueel aangetrokken voelden tot hun partner, en in welke mate ze recentelijk sexuele interesse in iemand anders hadden getoond, of geflirt hadden met iemand anders dan hun lief. De resultaten lieten zien dat mensen die meer teleurgesteld waren in hun huidige relatie, zich eerder aangetrokken voelden tot iemand anders.

Experiment twee

Voor een ander experiment moesten 130 deelnemers beschrijven welke kwetsende dingen hun partner had gedaan. Een controlegroep werd gevraagd om hun normale dagelijkse leven te omschrijven. Vervolgens kregen beide groepen foto’s van aantrekkelijke mensen te zien, en moesten ze aangeven in welke van de mensen op de foto ze een potentiële partner zagen. Je raadt het al: de deelnemers die net pijnlijke herinneringen had opgerakeld, toonden meer interesse in mogelijke nieuwe geliefden, dan de deelnemers controlegroep. Sterker nog: ze bleken zelfs eerder geneigd om te flirten met een aantrekkelijke interviewer.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20


Kwetsend gedrag vermindert het verlangen

‘Ons onderzoek laat zien dat kwetsend gedrag van een partner leidt tot een verminderd verlangen naar deze persoon, en in elk geval tijdelijk de aandacht verschuift naar nieuwe, wellicht meer veelbelovende relaties’, aldus hoofdonderzoeker Gurit Birnbaum. Als er binnen een relatie bedreigingen zijn, kan dat ervoor zorgen dat iemand zich eerder aangetrokken voelt tot iemand anders. Hij of zij ziet die seksuele aantrekkingskracht dan mogelijk als een manier om met de pijn om te gaan.

Het is niet altijd zwart-wit

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat vreemdgaan in sommige situaties dus oké is. Tenzij je daar samen afspraken over gemaakt hebt en monogame relaties niet je ding zijn natuurlijk. Maar het maakt wel duidelijk dat het niet altijd zo zwart-wit is als het lijkt. Gaat er iemand in je omgeving vreemd, dan kan het geen kwaad om eens iets verder te kijken dan je neus lang is. Voordat je met een beschuldigend vingertje wijst.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over relaties?

Met deze 6 tips bouw je aan (meer) vertrouwen in je relatie.

Volgend artikel
Waarom wordt liefde meer gekoesterd dan vriendschap?
Waarom wordt liefde meer gekoesterd dan vriendschap?