Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft

Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft

Het is altijd fijn om te horen dat je iets goed gedaan hebt, maar toch is het ene compliment het andere niet. Een vlug gemompeld ‘mooi werk’ door je collega, laat nou niet echt een blijvende indruk achter. Volgens Cheryl Ferguson, die als muziekdocente al jaren probeert het allerbeste in haar leerlingen naar boven te halen, kan een eerlijk en specifiek compliment een groot verschil maken.

Wil je impact maken met een compliment en iemand écht een goed gevoel geven? Zo maak je iemands dag (in drie super simpele stappen):

1 Gebruik zijn of haar naam

Heel makkelijk, maar ook heel effectief. Door iemands naam te noemen, laat je volgens Ferguson merken dat je vindt dat diegene jouw tijd en aandacht waard is.

2 Wees zo specifiek mogelijk

Een eenvoudig ‘goed gedaan’ wil niet zeggen dat je compliment niet eerlijk of gemeend is. Maar door specifieker te zijn raak je iemand echt. Zeg dus niet: ‘leuke jurk’. Maar: ‘die jurk staat je echt prachtig, de groene tint haalt je ogen op en past ook nog eens perfect bij je haarkleur.’ En niet: ‘mooi huis, hoor’. Maar: ‘de manier waarop je je huis hebt ingericht laat echt zien dat je oog hebt voor kleuren en details.’ Klinkt heel anders, toch? Door specifiek te zijn en duidelijk te benoemen wát je ergens precies goed, mooi of bijzonder aan vindt, laat je de ander weten dat je oplet en aandacht voor hem of haar hebt.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

3 Haast je niet

Vervolg je compliment met een vraag. Informeer bijvoorbeeld naar waar iemand die mooie jurk gekocht heeft, of uit welk land en tijdens welke reis hij of zij die bijzondere interieuraccessoires heeft meegenomen. Volgens Ferguson laat je hiermee zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en om iemand geeft. Minstens zo belangrijk: maak je niet meteen uit de voeten, maar wacht op het antwoord.

En wat als je zelf een complimentje krijgt?

Raar maar waar: veel mensen vinden het behoorlijk lastig om een compliment gewoon aan te nemen. Vaak zijn we geneigd om onze prestatie naar beneden te halen, uit angst om ijdel of eigenwijs over te komen. Nergens voor nodig, en – oh, ironie – eigenlijk ook helemaal niet zo aardig en beleefd. Voel je niet opgelaten als iemand je een pluim geeft. Zie de lof die je krijgt als een cadeautje en reageer er ook zo op: door er vriendelijk voor te bedanken.

Meer lezen over complimenten geven en ontvangen?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Vijf recepten voor een goede relatie
Vijf recepten voor een goede relatie