Eenzaamheid veroorzaakt niet alleen een diep psychisch lijden, het is ook daadwerkelijk schadelijk voor onze gezondheid. En dat terwijl steeds meer mensen ermee lijken te kampen. Dit is wat je eraan kunt doen.
Volgens neuroloog Manfred Spitzer is het eenzaamheid zelfs schadelijker voor je gezondheid dan roken. Hij schreef het boek ‘Eenzaamheid – de impact van sociaal isolement’. Hierin belooft Spitzer dat mensen gemaakt zijn om in groepen te functioneren. In de oertijd was het niet alleen gezellig om in hechte gemeenschappen te leven, maar van absoluut levensbelang. ‘Op grote dieren jagen of roofdieren verjagen is voor mensen alleen mogelijk in gezelschap van anderen,’ schrijft Spitzer in zijn boek.
Sociaal contact is een basisbehoefte
Inmiddels zijn we de oertijd lang en breed voorbij. Dankzij supermarkten, het internet en alle gemakken van de moderne maatschappij kunnen we het prima in ons eentje rooien. En dat gebeurt dus ook steeds vaker. Maar dat het niet langer noodzakelijk is om in groepen te leven, betekent niet dat het niet meer goed voor ons is. In De Volkskrant werd het op de volgende manier omschreven: “Sociaal contact is een evolutionair bepaalde basisbehoefte van de mens en het niet bevredigen daarvan geeft chronische stress, waardoor het immuunsysteem onderdrukt wordt en de kans op infectieziekten en kanker toenemen.” De conclusie: eenzaamheid is nog schadelijker voor onze gezondheid dan roken, alcohol, overgewicht of een gebrek aan beweging.
Eenzaamheid komt onder alle leeftijden voor
Vooral in steden komt eenzaamheid steeds vaker voor. Vaak denken mensen bij eenzaamheid vooral aan mensen op leeftijd. Ouderen die door fysieke klachten aan huis gekluisterd zijn en steeds minder sociale contacten hebben. Maar er zijn ook ontzettend veel jongeren die kampen met eenzaamheidsklachten.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Eenzaamheid als taboe (dit kun je doen)
Hoewel steeds meer mensen zich eenzaam lijken te voelen, is het nog steeds een groot taboe om erover te praten. Zeker voor jongeren. Om dit probleem te verhelpen, is het niet alleen belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de verregaande negatieve gevolgen, maar ook dat ze bereid zijn om er verandering in te brengen. Eenzaamheid verhelpen kan niemand immers in zijn eentje. Maak daarom eens een praatje met die buurman/buurvrouw die slecht ter been is. Bied aan om boodschappen te doen en blijf een kopje koffie drinken. Of vraag die collega die net naar een nieuwe stad verhuisd is eens om samen naar de film te gaan. Dat mensen zich eenzaam voelen is een serieus probleem van onze moderne maatschappij, maar het is ook een vrij simpel te verhelpen probleem. Als we nu allemaal wat meer (en zonder oordeel) zouden omkijken naar anderen, zetten we al een grote stap in de goede richting.