Hoe mooi zou het zijn als je overal je kwetsbaarheden durft te delen, ongeacht wie het ziet?
Altijd jezelf durven zijn, waar en wanneer dan ook. Dat kost moed. Zeker op social media, waar je helemaal zelf uitmaakt welke momenten je deelt. De momenten die we zien op internet zijn vaak bewerkte fragmenten uit het échte leven. En dit leven is soms rommelig, met ups en downs en zonder filter om dingen mooier te maken dan het is. En óók dat mag gezien worden.
Voor self-love blogger Mayra Louise betekende zichzelf laten zien op social media dat ze open kon zijn over hoe ze zich na jaren neerlegde bij diëten en zichzelf kon accepteren. Benieuwd?
We vroegen Mayra (@mayralouise) alvast naar een gezond ‘social media-dieet’, want dat is volgens haar het enige dieet wat écht telt.
Waarom blijven we mensen volgen die ons onzeker maken op Instagram (denk jij)?
Ik vraag me af of mensen überhaupt bezig zijn met het gevoel dat social media hen geeft. Dus dat zou het beste startpunt zijn: checken hoe je voelt na een kwartiertje of half uurtje scrollen.
Verder zijn er een heleboel redenen om mensen toch te blijven volgen. Dat kan vrij oppervlakkig zijn zoals het lullig vinden om te ontvolgen omdat die persoon jou ook volgt. Maar het kan ook wat dieper liggen en er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat we ons ergens toch comfortabel voelen bij ons niet zo happy voelen. Dus stel je volgt iemand waar je jezelf negatief mee vergelijkt, dan houd je door die persoon te blijven volgen het gevoel dat je over jezelf hebt in stand.
En misschien vind je het ook wel belachelijk van jezelf dat het überhaupt invloed op je gemoed heeft. Maar ik zou toch zeggen: kies voor een gezond social media dieet en voed jezelf met accounts waar je blij van wordt en die je leven verrijken.
Heb je een gouden tip hoe je van Instagram een ‘vriend’ maakt in plaats van een vijand?
Gebruik het echt als positieve inspiratie dus volg alleen accounts waar je zo’n beetje elke post inspirerend, leuk of bijzonder vindt. Wees streng met je selectie hierin. Heb je een vriend of vriendin die je niet kunt ontvolgen maar die je wel een rotgevoel geeft, zet die persoon dan op mute. Als je dat wat heftig vindt, kun je ook stoppen met het liken en commenten van hun posts, dan zie je ze ook heel snel uit je feed verdwijnen. En beperk je schermtijd. Wees niet bang voor het nemen van een social media break van een week, of zelfs een maand. Echt, het leven offline is zoveel leuker!
Hoe denk je over de bubbel van perfectie waar sommige Instagrammers in lijken te leven en hoe doorzie je die bubbel?
When it looks too good to be true it probably is… Er zijn een heleboel mensen die een account vol perfect gefilterde, bewerkte en gestyleerde foto’s hebben. En dat is ook precies hoe het je moet zien: als een perfect plaatje, een momentopname. Want die ‘perfecte mensen’ zitten soms ook gewoon op de wc te stinken. Die mooie huizen van ze zijn echt niet altijd zo opgeruimd. En die kinderen krijsen ook de boel bij elkaar. En in hun relaties hebben ze genoeg momenten waarop ze meer connected zijn met hun wifi dan met elkaar. Het is allemaal grotendeels blabla en mooidoenerij. Ze weten hun goede momenten gewoon prachtig in te pakken. Dat is een vak apart en dat is helemaal prima.
Zie jij een verandering in wat influencers posten, nu er steeds meer aandacht is voor bodypositivity? En zo ja, op welke manier?
Ik heb wel het idee dat het soort van ‘in’ is om je kwetsbaarder op te stellen. De vraag is hoe oprecht het is. Maar hier zal met de tijd wel balans in ontstaan. Ik vind het zelf in elk geval heel fijn om echte fragmenten mee te krijgen. En dat kan ook op een heel mooie manier zoals bijvoorbeeld bij @romyboomsma, @bycarolijn en @dehuismuts. Die laten mooie plaatjes zien maar delen in hun captions wel stukjes echtheid. Ik geloof ook wel dat het belangrijk is om die echtheid te laten zien. En dat kan ook met je lichaam en de putjes op je dijen of door in je instastories eerlijk laat zien dat je nu in joggingpak op de bank zit terwijl je op je feed net een prachtige outfit deelde. We zijn allemaal mensen. En echt, de meesten van ons doen ook maar gewoon wat. Het verschil zit ‘m alleen in hoe je dat online presenteert.
Meer weten?
In haar boek Op je lijf geschreven (uitgeverij Lev.) vertelt Mayra over het heersende schoonheidsideaal (en waarom je je daar niks van moet aantrekken), over hoe je eindelijk vrede sluit met je lijf en hoe ze juist door kledingmaten los te laten, meer zelfvertrouwen kreeg.
Meer lezen over zelfliefde?
Deze zeven stappen helpen je te omarmen wie je bent.