De sluwe verleiding van schermpjes

Door Susan Smit
De sluwe verleiding van schermpjes De sluwe verleiding van schermpjes De sluwe verleiding van schermpjes

En daar reikt mijn hand weer naar mijn telefoon. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar als ik hem voor me heb check ik werktuiglijk mijn berichtjes, social media en dan ook maar meteen de weersverwachting voor morgen. Daarna richt ik me weer op mijn boek. Waar was ik ook alweer?

Ongeproefde koekjes

De tussenstopjes zijn kort, maar halen me steeds uit een weldadige stilte. Het is alsof ik steeds boven water kom, zodat ik maar niet in de weldadige diepte raak die me werkelijk zou verkwikken. Er zit een magische trekkracht aan de smartphone alsof het een schaal met de allerlekkerste koekjes is die nooit op raakt en waar je niet dik van wordt. Net zoals met een koekje is de zoete kick alweer vergeten zodra het achter de kiezen is en blijft er ergens in het onderbewuste altijd de verleiding sluimeren van meer verse, ongeproefde koekjes binnen bereik.

Schermtijd

Voor mijn kinderen ben ik streng als het om schermtijd gaat. Ze mogen er spelletjes op spelen als ik aan het koken ben, en er in het weekend in de ochtend een uurtje filmpjes op kijken zodat wij ons nog even kunnen omdraaien in bed. Vooralsnog vindt mijn oudste van acht ‘bordspelletjes veel leuker’ en mijn jongste van vijf vraagt alleen om mijn telefoon om de buienradar te checken (om te gaan juichen als het inderdaad gaat regenen: hoe weet die telefoon dat nou?!), maar bij mijn bonusdochters (tieners) heb ik gezien dat het snel kan gaan. Ze van hun telefoon aftrekken lukt alleen door het herhaaldelijk en stug te blijven vragen en er onmiddellijk iets leuks voor in de plaats aan te bieden.

Prince zong het al

De zanger Prince had de sluwe, sluipende verleidingen van het scherm al vroeg in de gaten. Laatst dook er een filmpje op van twintig jaar geleden waarin hij in een toespraak zei: ‘Don’t be fooled by the internet. It’s cool to get on the computer, but don’t let the computer get on you. It’s cool to use the computer, don’t let the computer use you.’

Het laatste dreigt te gaan gebeuren als ik zo doorga en ik besluit tot grondige maatregelen. Eerst doe ik een grote schoonmaak op mijn telefoon en gooi er een stuk of vier apps af. Dan introduceer ik het goede gebruik om de telefoon in de keuken te laten liggen als ik aan het schrijven ben, ook voor de rest van de dag. Het ding hoeft niet de hele tijd in mijn achterzak, het kan gewoon op een vaste plaats blijven liggen. Voorts koop ik een wekker zodat ik de telefoon niet meer – zogenaamd om de wekkerfunctie – naar de slaapkamer mee hoef te nemen. En voilà: de trekkracht vermindert prompt met tachtig procent.

Net zoals het niet werkt om op dieet te gaan zolang je steeds een schaal met koekjes met je meesleept, zo kun je lastig je schermgebruik verminderen met de telefoon binnen handbereik.

‘Er is een oorlog gaande,’ besloot Prince zijn toespraak, al die jaren geleden. ‘Het slagveld bevindt zich in de geest en het offer is de ziel. Dus wees voorzichtig!’

Waarvan akte.

Meer lezen?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom leren proberen is
Waarom leren proberen is