Heb je er weleens bij stilgestaan dat dé Marie Kondo vraag – word ik hier blij van? – op meer toepasbaar is dan alleen je spullen? Ook als het gaat om vriendschappen verbreken is het een handig hulpmiddel.
Grote kans dat ook jij mensen in je omgeving hebt met wie je ooit een hechte vriendschap had, maar met wie het nu simpelweg niet meer zo klikt. Als dat in een (monogame) liefdesrelatie gebeurt – jullie groeien uit elkaar – dan resulteert dat meestal in een break-up. Vriendschappen zijn echter niet monogaam en dus is een break-up niet ‘noodzakelijk’. De band moddert door en voor je het weet heb je verschillende vriendschappen verzameld die je eigenlijk heel weinig te bieden hebben.
Andrea Bonior schreef het boek The Friendship Fix en adviseert om eens goed na te denken over wat jij nu echt wilt en verwacht van je vriendschappen. Een luisterend oor? Een lang-leve-de-lol-vriend(in)? Iemand met dezelfde hobby als jij? In de ideale wereld heeft jouw beste vriend(in) het allemaal of brengen al je vrienden het beste in je naar boven. In de praktijk is dat helaas vaak anders, geeft Bonior aan. Omdat iemand erg emotioneel afhankelijk is, bijvoorbeeld. Of jouw gemene roddelkant naar boven haalt. Hoe meer tijd je met die persoon of personen doorbrengt, hoe lastiger het is om de beste versie van jezelf te zijn.
Herkenbaar? Dan is het tijd om te ontvrienden met de Marie Kondo-methode. Zo pak je dat aan.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Vriendschappen verbreken: het kaf van het koren scheiden
Welke vriendschappen maken jou blij en passen bij wie jij bent? Deze vriendschappen zijn het waard om te behouden. Voor de rest geldt dat als ze bij jou een negatieve kant naar boven halen, je er beter een punt achter kunt zetten. Klinkt hard misschien, maar uiteindelijk hebben jij én die ander meer aan eerlijkheid dan aan fakeness.
Start met het verminderen van contact en ervaar hoe dat voelt en uitpakt. Het kan zijn dat die ander het wel prima vindt en ook merkt dat jullie band niet meer is wat ‘ie ooit geweest is. Maar je kunt natuurlijk ook vragen krijgen over wat er aan de hand is. Je kunt dan rustig uitleggen dat jouw leven je in een andere richting leidt dan de richting die jullie ooit samen opgingen, geeft Bonior aan.
Belangrijk hierbij is om die ander niet zomaar te laten ‘bungelen’, maar de tijd te nemen om jouw kant van het verhaal uit te leggen. Want je bent die ander weliswaar geen vriendschap verschuldigd, maar wel antwoorden en een eerlijke uitleg.
Waar voel jij je comfortabel bij?
Voor sommige mensen geldt dat zij het beste gedijen in (grote) vriendengroepen en dat zij minder moeite hebben met een verwaterde een-op-een-band. In het totaalplaatje (met de hele groep) kan die band gewoon blijven bestaan. Onthoud dat het gaat om jouw behoeftes: voel jij dat het tijd is om die vriendschap te laten gaan, dan is dat goed. Vind je het prettiger om op dezelfde voet door te gaan, omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met een grotere groep? Ook prima!
Net als met het opruimen van je huis met de Marie Kondo-methode gaat het er ook in vriendschappen om waar jij je comfortabel bij voelt. Sommige mensen houden gewoon van rommel.
Geen probleem, volgens Marie Kondo herself: “Er is niets mis met een rommelig huis als dat is wat je wilt. Toch zou ik wel aanraden om voor al je spullen een vaste plek te creëren en om overzicht te behouden in het aantal spullen dat je hebt. Zo blijf je je ervan bewust en dát is het belangrijkste.” En zo is het ook voor vriendschappen verbreken.