Een tip voor tijdens de feestdagen: laat de tv uit en pak eens een boek. Je bent vast wel ergens vrij rond de kerstdagen, wat is er heerlijker dan met een mooi boek weg te kruipen onder een dekentje op de bank? Liefst zo één die je niet weg kunt leggen, of misschien kom je eindelijk toe aan die ene pil die je al zo lang op je lijstje hebt staan.
Op de redactie heeft iedereen al wat moois gereserveerd om te gaan lezen tussen kerst en oud & nieuw (of is er inmiddels al in begonnen).
‘De H is van havik’ van Helen Macdonald
“Dit verhaal van een vrouw die een havik africht om de dood van haar vader te verwerken werd me door diverse mensen aangeraden als een must read. Ik heb het al een paar weken in huis, maar het ligt als een bonbon te wachten tot ik echt de tijd heb om urenlang aan één stuk te lezen – en dat is tijdens mijn vrije dagen rond de feestdagen. Al heb ik er nog geen letter in gelezen, ik heb er al wél van genoten. Het boek staat rechtop in mijn vensterbank – wat een plaatje van een cover!”
Adrienne van Vulpen (eindredacteur)
‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck
“Dit najaar is de stapel boeken naast m’n bed dusdanig gegroeid dat-ie op omvallen staat. Hoogste tijd om aan te vallen. Bovenop ligt ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck. Nadat ik 381 pagina’s lang genoten heb van haar meeslepende roman ‘Kom hier dat ik u kus’ (wat een prachtige stijl, wat een wonderschone observaties, wat een subtiele diepgang), hoop ik ook dit boek weer in één ruk uit te lezen.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
En… nog tijd over te houden voor twee andere boeken die al een paar weken naar me lonken.
Het ene is ‘De witte weg, het verslag van een obsessie’ van Edmund de Waal. Het is niet zozeer het onderwerp dat me aantrekt – de geschiedenis van porselein – maar door zijn vorige boek (‘De haas met amberkleurige ogen’) vertrouw ik erop dat deze meesterverteller me weer meevoert naar een onbekende wereld. En dan hoop ik ook nog toe te komen aan het boek ‘Brieven van mijn ziel’ van Chantal van den Brink. Een persoonlijk verslag van een jarenlange zoektocht naar genezing, lees ik op het omslag. Dat intrigeert.”
Marije de Jong (hoofdredacteur)
‘1Q84’ van Haruki Murakami
“Je hebt van die schrijvers die je op bladzijde één al mee weten te nemen in een wereld die zo boeiend, anders of interessant is dat je hem helemaal de jouwe wilt maken. Je hebt onmiddellijk een voorstelling bij de landschappen die beschreven worden, je kunt zelfs de bloemetjes op het behang in de kamer van de hoofdpersoon levendig voor je zien – alsof je er zelf middenin staat. Er zijn weinig schrijvers die dit effect bij mij teweeg brengen, Haruki Murakami is er één van. Zijn magische werelden zijn zo waanzinnig en tegelijkertijd zo realistisch dat ik niets liever doe dan erin verdwalen, me er helemaal in onderdompelen. Ik kan dan ook niet wachten om deze dagen eindelijk in ‘1Q84’ te beginnen.”
Marijn Baar (content manager)
‘Lieveling’ van Kim van Kooten
“Ik ben niet zo’n lezer, maar ik heb nu al van zo veel collega’s gehoord dat ze dit zo fantastisch mooi vinden, dat ik voor dit boek een uitzondering maak. Hij ligt klaar op mijn poef, goed in het zicht, zodat ik er elk moment aan kan beginnen.”
Albertine van den Brink (beeldcoördinator)
‘De Alchemist’ van Paulo Coelho
“Ik werk nu al zo lang bij Happinez, maar deze klassieker heb ik nog steeds niet gelezen. Toen ik hem zag liggen – er is onlangs een nieuwe uitgave verschenen – dacht ik: dat wordt mijn boek deze kerst. Eindelijk.”
Kokkie Rieffe (sales manager)
‘De Gorgels’ van Jochem Meyer
“Ik kom jammer genoeg weinig aan lezen toe, maar schep er veel plezier in boeken uit te kiezen voor mijn zoontjes (4 en 6) die ik zelf ook leuk vind om (voor) te lezen. De Gorgels is er zo één. Het boek gaat over kleine harige wezentjes die alleen gezien kunnen worden door kinderen met superogen – toen was de interesse van mijn jongens ook gewekt. Hoofdrolspeler Melle houdt van de natuur en zijn vader is bioloog – dus en passant krijg je ook nog allemaal dierenweetjes mee. De avonturen die hij beleeft zijn zo spannend dat we elke avond voor het slapen gaan zeggen: ok, nog één hoofdstuk dan.”
Nicole van Borkulo (eindredacteur)
‘Nora’ van Colm Tóibín
“Ik werd getriggerd door de boekverkoopster die zei dat ze zich de hele dag afvroeg hoe het toch met Nora zou aflopen. Nora is het verhaal van een vrouw die na het overlijden van haar man weer langzaam overeind krabbelt in het Ierland van eind jaren zestig. Bijzonder zijn de details, de gedachten, maar ook de omgeving en de sociale controle in het katholieke Ierland. Er gebeurt weinig, maar je leert Nora echt kennen, leeft met haar mee en gaat steeds meer van haar houden.”
Ellen Ruwe (coördinator special products)