Schrijven is een fysieke activiteit, volgens auteur, columnist en schrijftrainer Geertje Couwenbergh. Zij zegt dat het leuker én beter wordt wanneer je niet alleen je brein, maar ook je huid en haar betrekt bij het schrijven.
Hoe dan, denk je wellicht. Dat legt Geertje allemaal uit op het Happinez Festival (2019). Al jarenlang geeft ze schrijfworkshops, en beschikt ze over ruime ervaring en tal van oefeningen die de schrijver in jou losmaken. Oefeningen die erop gebaseerd zijn dat schrijven beter, dieper en leuker wordt wanneer je wakker bent in je hele lichaam. Op het festival kun je zelf een workshop van haar bijwonen.
Twee fases van ervaring
Anaïs Nin zei het al: “we schrijven om het leven twee keer te ervaren, op het moment zelf en achteraf.” Als je schrijft ervaar je dat zintuigelijk: je voelt de pen tussen je vingers, schuift je hand over het papier en ziet de inkt uit je pen vloeien en woorden ontstaan. Dit is de eerste schrijf-fase, je bent in het moment Ook je gevoel speelt- naast die lichamelijke ervaring- een grote rol. Merk tijdens het schrijven eens op: ben je blij of juist boos? Voel je je goed of een beetje verdrietig?
Hierna volgt de tweede fase: wat heb je opgeschreven en waarom? Welke gevoelens liggen hier aan te grondslag? Zo maak je van je schrijfopdracht een moment van zelfreflectie.
Schrijf je hoofd leeg
Schrijven helpt ook om uit je hoofd te komen. Misschien heb je een waslijst aan klusjes en zie je het overzicht niet meer. Wat doe je dan? Precies, je maakt een to-do lijstje. Op papier kunnen we het zien, in ons hoofd blijft het dwalen.
Dus door iets op te schrijven creëer je ruimte voor overzicht. Soms kan dat overzicht leiden tot nieuwe inzichten of nieuwe creativiteit. Je kunt je gevoel beter evalueren en gedachten of ideeën ordenen.
Iedereen kan schrijven
Schrijven gaat nu misschien vanzelf, maar je hebt het als kind toch echt moeten leren. Als je ineens een gedichtje of een verhaal moet schrijven voelt dat misschien weer net zo als toen. Je gaat vast zitten in je hoofd, maar het leuke is dat je het niet perfect hoeft te kunnen om het te doen en iedereen kan het! Wil je het zelf proberen?
Hier zijn 3 schrijfoefeningen om mee te beginnen:
- Pak pen en papier, zet je timer op tien minuten. Blijf gedurende die hele tijd schrijven, je hand bewegen: denk niet na, let niet op spelling of feitelijkheden. Laat de controle los. Vertrouw het eerste wat in je opkomt, na het lezen van de volgende zin: {wat mijn lichaam zich herinnert is…}
Duik erin. Stop niet met schrijven totdat je timer gaat. Verras jezelf! - Schrijf twee dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent. Dat hoeft niet iets groots te zijn. Misschien maakte je vanmorgen wel het perfecte kopje koffie of heb je ontzettend hard meegezongen met je favoriete nummer. Het zijn juist die kleine momentjes die zo dierbaar zijn. Hoe voel je je als je dit terug leest?
- Denk aan een beste vriend(in), je partner of een familielid en schrijf 5 dingen op die je zo leuk vind aan deze persoon en ook 5 redenen waarom je zo blij bent dat hij of zij in jouw leven is. Je kunt de resultaten ook met hem of haar delen. Zo prijs je jezelf gelukkig en de ander voelt zich extra speciaal.
Schrijven op het Happinez Festival
Getriggerd? Op het Happinez Festival schuif je aan bij een inspirerende workshop van Geertje in een van de yurts.
Pluspuntje: hiervoor is geen enkele schrijfervaring vereist.
Deze schrijfoefeningen komen uit het Happinez 2-2019. Benieuwd naar meer? Je bestelt het nummer in onze shop.
Meer ontdekken over het leeg maken van je hoofd?
- Het antistress-dossier: lessen in ontstressen
- Mindfulness door te knutselen