Eerst vond je Game of Thrones niet leuk, later wel. Je wilt milieubewust leven, maar pakt wel het vliegtuig. Wispelturig? Ja, best wel, maar dat is juist wat je mens maakt.
We leven in een gepolariseerde wereld, waarin iedereen heel erg vóór of heel erg tégen iets lijkt te zijn. Zeker op het internet, waar ongezouten meningen zonder pardon de wereld in worden geslingerd. Maar ook in het dagelijks leven verwachten we duidelijkheid van mensen. Ja of nee? Zwart of wit? Voor of tegen?
We verwachten inmiddels van elkaar dat we overal een woordje over klaar hebben. Met ‘ik heb geen mening’ lijkt men nauwelijks meer weg te komen. Tegelijkertijd lijkt er (zeker online) nauwelijks meer ruimte voor nuance, relativering of twijfel. Het grijze gebied wordt steeds kleiner. De discussies heftiger. De meningen meer uitgesproken.
Niet draaien
Als die mening dan vervolgens geuit is, verwachten mensen ook dat je bij dat standpunt blijft. Anders waai je met alle winden mee, heb je geen karakter of kun je zelfs beticht worden van liegen. Mensen vinden het fijn om anderen in hokjes te plaatsen en duidelijkheid te hebben over wie iemand is of waar diegene voor staat. Ook in gedrag, tekst, werkhouding of kwaliteit eisen we consequentie van anderen.
We zijn allemaal inconsequent
Maar, waarom eisen we dat eigenlijk? Zijn mensen niet per definitie wispelturig? We zeggen het één, maar denken het ander. We houden van iemand, maar die liefde gaat over. We vinden pindakaas op brood lekker, maar een paar weken later eten we liever jam. We willen sparen, maar geven toch veel geld uit aan koffie to go’s. We proberen vegetarisch te eten voor het klimaat, maar gooien plastic en groente-afval gewoon bij elkaar. Behoorlijk inconsequent, ja.
Niemand is altijd rechtlijnig. Toch kunnen we behoorlijk oordelen over inconsequente mensen. Als een collega A zegt, maar B doet, roddelen we daarover met andere collega’s. Of als die veganistische vriendin wél het vliegtuig pakt, maken we daar een gemene opmerking over in plaats van andermans imperfectie te omarmen. Terwijl we allemaal op onze eigen manier imperfect zijn, dat is wat ons mens maakt.
Vier verschillen en imperfecties
De wereld zou een veel leukere plek zijn als we deze imperfectie zouden vieren. Als het oké zou zijn om constant van mening te veranderen en de ene dag dol te zijn op pindakaas, om dan vervolgens de hele week jam te eten. Mensen bestaan nu eenmaal uit tegenstrijdigheden. Laten we ons daar dus vooral niet tegen verzetten, maar het accepteren en er zelfs een beetje blij mee zijn. Want als iedereen maar altijd hetzelfde deed, zou de wereld best een saaie boel zijn.
Meer Happinez?
- Worstel jij met zelfacceptatie? Onthoud dan deze 4 dingen
- Jezelf vinden is een levenslang proces – en waarom dat juíst houvast geeft
- Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven