Is jouw liefdestank nog vol?

Is jouw liefdestank nog vol? Is jouw liefdestank nog vol? Is jouw liefdestank nog vol?

In elke relatie zijn er goede en minder goede fases; periodes dat de liefdestank tot de nok toe gevuld is, en tijden dat de tank angstvallig leeg is.

Na een lange dag werken, kom je thuis. Stiekem hoop je dat de was is opgevouwen en de vaatwasser leeg is. Je partner was tenslotte de hele middag vrij. Helaas. Die partner had het te druk met andere belangrijke dingen vandaag (lees: Netflix). Zuchtend begin je zelf maar de wasmand uit te ruimen en verzamel je de vaat in de vaatwasser. Later op de avond maakt je partner een flauw grapje, die volledig het verkeerde keelgat in schiet. Je explodeert (of implodeert, afhankelijk van hoe je in elkaar steekt). De avond is verpest.

We hebben allemaal weleens momenten waarop we minder van onze partner kunnen hebben dan normaal. Terwijl we op een ander moment misschien gewoon meelachen om dat flauwe grapje kon je het er vanavond gewoon even niet bij hebben. Hoe kan dat? Waarom kunnen we soms heel makkelijk over kleine irritaties en onhebbelijkheden heenstappen en andere momenten totaal niet?

De liefdestank

Volgens Gary Chapman, bedenker van de vijf liefdestalen, heeft dat alles te maken met jouw liefdestank. Iedere keer dat jouw partner zijn/haar liefde toont op een manier die jij het liefst ontvangt, wordt de liefdestank bijgevuld. Zit de tank vol? Dan is het makkelijk om over kleine irritaties heen te stappen en de slechte eigenschappen van de ander te relativeren. Maar is de tank leeg, dan kan het zomaar zijn dat je ontploft om de kleinste dingetjes.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

De tank bijvullen

Het is dus heel belangrijk om de tank geregeld bij te vullen. Hoe doe je dat? Volgens Chapman doe je dat door een liefdestaal te spreken die jouw partner verstaat. In zijn boek beschrijft hij vijf liefdestalen, namelijk positieve woorden, samen zijn, cadeaus krijgen, dienen, en lichamelijk contact. Iedereen toont zijn/haar liefde op eigen wijze. Wanneer twee partners niet dezelfde taal spreken, kan dat voor verwarring zorgen.

Welke (liefdes)taal spreek jij?

Chapman stelt dat partners hun liefde op een heel andere manier aan elkaar kunnen tonen. Hierdoor kan de boodschap niet altijd even duidelijk overkomen. Dat misverstand zorgt ervoor dat de ander zich minder gewaardeerd voelt en de liefdestank leegraakt. Het gevolg: meer ruimte voor frustratie. Door van elkaar te weten welke liefdestaal wél werkt, kan veel frustratie en geruzie voorkomen worden. Wanneer jij de liefdestank van je partner probeert te vullen door zijn of haar liefdestaal te gebruiken, zal je zien dat je partner ook meer bereid is om jouw liefdestaal te spreken, waardoor jouw tank ook weer gevuld wordt.

Wil je meer lezen over relaties?

Volgend artikel
Wat verlaten worden je over de liefde leert
Wat verlaten worden je over de liefde leert