Salma Al Mansouri is de dochter van een Iraanse mensenrechtenactivist, en ze heeft de eerste alinea van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op haar huid laten tatoeëren. Hoe is het om op te groeien met een vader die gevangen werd genomen omdat hij opkwam voor een minderheid, waarom heeft ze ervoor gekozen om deze tatoeage te nemen en wat is haar wens voor de wereld?
Happinez stelde Salma – die prachtig op de foto werd gezet door Remko Kraaijenveld voor Happinez ‘Dichtbij’ – een paar vragen om haar beter te leren kennen.
Je bent de dochter van een Iraanse mensenrechtenactivist. Hoe was het om met deze principes op te groeien?
Salma: “Dat mijn vader een mensenrechtenactivist is, daar kreeg ik als kind niet veel van mee. Er werd wel veel over politiek gesproken bij ons thuis, maar ik denk dat dat als politieke vluchteling niet te vermijden is. Als puber was ik vrij rebels en meer bezig met mezelf dan met de wereld om me heen. Pas na mijn vaders arrestatie in Syrië (hij heeft 8 jaar gevangen gezeten in Iran omdat hij opkomt voor de Arabische minderheid daar, sinds augustus 2014 is hij weer veilig in Nederland) ben ik me daar veel bewuster van geworden. Ik was pas negentien toen hij gevangen werd genomen, en die ervaring heeft mij onder andere gevormd tot de vrouw die ik nu ben.”
Je hebt de eerste alinea van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op je huid laten tatoeëren: hoe ben je op dat idee gekomen?
Salma: “Het is een symbool dat staat voor mijn vader en familie. Ik was jong en verdwaald toen mijn vader wegging en heb daarna niet meer stil gezeten; ik had verschillende banen, feestte veel, reisde en had mijn kunst. Ik wilde vooral niet nadenken over morgen. Mijn band met mijn familie werd slechter omdat ik er nooit was. Maar toen ik hoorde dat mijn vader de doodstraf zou krijgen, kreeg ik een breakdown.
Na dagen als zombie te hebben geleefd, wilde ik mij oude levensstijl niet meer. Ik schoor mijn wilde haren af, zei mijn oude leven gedag en richtte me op wat echt belangrijk voor me was: mijn familie en gelukkig zijn. Daar staat deze tatoeage voor. Vechten voor mijn familie, mijn vader, voor wat ik wil. Dat zij naar Nederland zijn gevlucht, zodat hun kinderen in een veilige omgeving kind konden zijn.”
Je tatoeage draag je altijd bij je. Wat is iets anders dat je altijd bij je hebt?
Salma: “Mijn overvolle tas. Na jaren hier en daar te hebben gewoond (mijn tas was mijn huis) is er geen huis dat ik thuis noem. Ik zal altijd een bedoeïne blijven. Kunst is belangrijk in mijn leven en in mijn tas zit mijn tekenboek en pen. Zelf schilder en illustreer ik onder de naam Sally Blue. Zo kan ik mijn eigen wereld creëren op papier en even ontsnappen van alles om me heen, alsof ik even een masker op heb.”
Heb je hoop voor de wereld?
Salma: “Ik zou graag ja willen zeggen, maar ik weet niet. Ik hoop alleen dat de mens niet vergeet om ook stil te staan bij kleine dingen, die voor ons heel normaal zijn maar voor mensen aan de andere kant van de wereld niet. Heb respect voor elkaar en laat elkaar uitspreken, oordeel niet snel. Ik snap soms niet waarom we het onszelf moeilijker maken dan het is: we leven allemaal op dezelfde planeet.”
Ben je benieuwd naar de kunst die Salma maakt? Onder de naam Sally Blue plaatst ze haar werk op Tumblr.