De Noorse prinses Märtha Louise ervoer als kind alles heel intens. Een paar jaar geleden kwam ze erachter dat dit ‘hoogsensitief’ heette. Samen met Elisabeth Nordeng schreef ze er een boek over. Inmiddels is ze moeder van drie hooggevoelige dochters.
“Ik denk niet dat het moeilijker is om hooggevoelige kinderen groot te brengen, als je maar wat voorzorgsmaatregelen neemt. Plan bijvoorbeeld niet te veel activiteiten op een dag. Bespreek ’s morgens wat je die dag gaat doen en bereid ze voor op wat er komen gaat. Hoe rustiger de overgangen van het een naar het ander, des te rustiger je kind.
Hooggevoelige kinderen raken makkelijker overweldigd, je kunt ze vergelijken met app’s op je telefoon die constant alle informatie om zich heen downloaden. Op een gegeven moment is de batterij leeg en kan er niks meer bij. Las dus geregeld pauzes in. Zo kan je kind weer resetten en weer opladen. Lekker even in zijn eentje spelen. Wees ook altijd eerlijk in je acties en je emoties. Hoogsensitieve kinderen kunnen voelen wat je voelt. In mijn jeugd vond ik het heel verwarrend als mensen het een zeiden en overduidelijk het ander voelden. Benoem die olifant in de kamer.”
Behoeften
“Vergeet ook niet dat alle kinderen verschillend zijn. We denken vaak dat hooggevoeligheid gepaard gaat met voorzichtigheid en verlegenheid, maar je kind kan net zo goed zeer out-going zijn of een echte tomboy, zoals ik in mijn jeugd. Het belangrijkste is om zijn of haar behoeften en grenzen te leren kennen en daarnaar te handelen. Vergelijk je kind niet met andere kinderen en je gezin niet met andere families. Hoe meer je als ouder kunt accepteren hoe je kind in elkaar zit, des te beter voor je kind. Als je gezin van voetbal houdt, is het aanlokkelijk om je kind op voetbal te doen, maar een teamsport met harde geluiden en veel ruwe actie is misschien niet het beste voor hem of haar. Zoek dus een sport waarvan hij of zij geniet. Ook als het niet jouw favoriete sport is.”
Feestgedruis
“Zeer gevoelige kinderen moeten net als alle kinderen worden uitgedaagd, we moeten ze niet te voorzichtig gaan behandelen. Maar ze moeten wel leren waar hun persoonlijke grenzen liggen, en het is niet raar is als ze minder aan kunnen dan anderen.
Mijn eigen dochters zijn inmiddels tieners en ik probeer ze nu vooral zelf bewust te laten worden van wanneer het te veel is. Wanneer ze zich even terug moeten trekken en hun systeem moeten resetten. Ik leg ze uit dat ze het misschien moeilijk vinden om met veel mensen op een feest te zijn en dat ze altijd naar me toe mogen komen om te vragen of we naar huis gaan. Maar ook dat hoogsensitiviteit enorm belonend kan zijn. Je hebt waarschijnlijk een sterke band met de natuur, kunt ontzettend geraakt worden door muziek en om elke film huilen. Je bent een goede luisteraar, omdat je tussen de regels door kunt lezen.”
Dit artikel is een fragment uit happi.kids 1-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer in onze shop.
Lees ook…
- Hooggevoelig geboren, Märtha Louise en Elisabeth Nordeng, uitgeverij Terra – Lannoo.
Meer lezen over hooggevoeligheid?
- Is mijn kind hoogsensitief? Doe de test!
- Wat gaat er in dat hoofdje om?
- Zo help je je kind om tot rust te komen