Eten waar je blij van wordt

Eten waar je blij van wordt Eten waar je blij van wordt Eten waar je blij van wordt

Lekker en gezond eten, dat wil je niet een paar keer per dag, dat wil je de hele dag door. Daarom vind je in dit derde kookboek van Happinez recepten voor elk moment van de dag. Voor iedereen die op een gezonde manier wil genieten, van dit recept van pompoensoep en rode bietensoep, bijvoorbeeld.

Warm, geurig, vullend: het oudste gerecht van de wereld verlicht je gemoed met elke lepel. Zo maak je deze pompoensoep en rode bietensoep van geroosterde groenten klaar.

Pompoensoep & rode bietensoep

Voor 8 kommen van elke soep
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Ingrediënten:

  • 1 grote of 2 kleine biologische pompoenen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • Flinke scheut olijfolie
  • Peper en zout
  • Snuf koekkruiden
  • 3 eetlepels gedroogde tijm en/of oregano
  • 1½ kilo bietjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ à 1 liter bouillon
  • Enkele druppels olijfolie extra vierge
  • Granaatappelpitjes
  • Toefjes shiso purper

 

Bereiding:

Snijd voor de pompoensoep 1 grote of 2 kleine biologische pompoenen in blokjes van zo’n 2 centimeter (mag met schil). Er is 1½ kilo nodig. 
Schep de blokjes om met 2 uien, in parten, 3 teentjes knoflook en een flinke scheut olijfolie, zodat alle groenten rondom vettig zijn. Bestrooi met peper en zout, snuf koekkruiden en 3 eetlepels gedroogde tijm en/of oregano.Spreid alles uit op een bakplaat, schuif in de hete oven en bak gaar in ± 30 minuten.

Schep tussentijds een paar keer om, maar het mag best wat karamelliseren. Snijd voor de bietjessoep 1½ kilo bietjes, schoon gemaakt, in partjes of blokjes van 2 centimeter. 
Bereid de bietjes verder als de pompoen, maar geef ze wat meer tijd om te garen; met voorgekookte bietjes werken kan ook, dat scheelt tijd.

Voeg 2 eetlepels balsamicoazijn toe wanneer de bietjes bijna goed geroosterd zijn.
Doe voor de verdere bereiding van de soepen de geroosterde groenten over in twee soeppannen, samen met 1 liter groentebouillon per pan. 
Pureer beide soepen en voeg dan nog ½ à 1 liter bouillon per pan toe, afhankelijk van de gewenste dikte.

Breng de soep aan de kook en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de soepen in kommen met enkele druppels olijfolie extra vierge, granaatappelpitjes en toefjes shiso purper*.

*Shiso purper is een cress afkomstig uit Azië en heeft een dieprode kleur.
De smaak doet denken aan komijn.

In het nieuwe kookboek Happi.food vind je het lekkerste uit vijf jaar Happinez: lunch, diner, maar ook ontbijtjes, tussendoortjes en heel veel extra informatie

Volgend artikel
Recept: hangop met vijgen en zaden
Recept: hangop met vijgen en zaden