Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen

Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen

Therapeut Jolijn Hendriks coacht ouders van hooggevoelige kinderen. Ze is auteur van onder andere ‘Puur hooggevoelig’ en ‘Puur elkaar grootbrengen’. In al haar werk gaat ze er vanuit dat kinderen van ons kunnen leren, maar wij ook van hen. 

Leren van hooggevoelige kinderen

“Wanneer je als ouder vermoedt dat je kind hooggevoelig is, is het vooral belangrijk om je in het onderwerp te verdiepen. Lees erover, spreek erover en kijk eens goed naar je kind. Vraag je af of je het zelf ook bent. Waarschijnlijk wel, want het is erfelijk. Bedenk of je een negatief beeld hebt bij je eigen gevoeligheid of een positief? Waarin lijken jij en je kind op elkaar, wat herken je, wat vond je als kind lastig, wat heb je zelf eigenlijk gemist in de begeleiding, thuis en op school? Mijn vader heeft onlangs mijn boek ‘Puur gevoelig’ gelezen en hij zei: ‘Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik mezelf en jou heel anders bekeken.’ Je hebt er als ouder veel aan als je weet wat jou helpt bij het verwerken van prikkels, daarmee kun je ook je kind steunen. Het allermooiste voor een hooggevoelig persoon is de geruststelling: het is oké, ik ben niet gek.”

Ontlading

“Hooggevoelige kinderen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor zintuiglijke en emotionele prikkeling. Hun systeem reageert er intenser op. Stel je hebt een klas met hooggevoelige en niet-hooggevoelige kinderen. Er rijdt een auto met sirene langs. Dan zitten de hooggevoelige kinderen vaak een kwartier later nog om zich heen te kijken, terwijl de rest gewoon doorwerkt. Niet-hooggevoelige kinderen integreren het in hun systeem, hun lijf kalmeert snel. Bij hooggevoelige kinderen reageert hun lijf als op trauma. Ze blijven alert, hyper, het adrenaline- en cortisolniveau blijft lang hoog. Ze hebben langer tijd nodig om weer tot zichzelf te komen. Wanneer je dat als ouder weet, kun je daar rekening mee houden. Tot jezelf komen doe je door goed op aarde te zijn, te huppelen, in plassen te stampen, te wandelen of voor het slapengaan in bad te gaan of onder de douche, de dag van je afspoelen. De hond of kat aaien helpt ook. Dat ontlaadt.”

Andere ogen

“Kinderen, en zeker hooggevoelige kinderen, spiegelen ons. Meestal niet in wat ze zeggen, maar in hoe ze doen. Ik had in mijn praktijk een stel ouders dat klaagde omdat hun kinderen alles lieten slingeren. Ze werden er gek van, omdat ze zelf van orde hielden. Ik vroeg ze eens met andere ogen te kijken; wat deden hun kinderen precies? ‘Alles laten vallen,’ zei de vader. Daar bleken ze zelf moeite mee te hebben in hun leven; loslaten. Je kind laat met zijn gedrag vaak zien wat er bij jou speelt. Toen de ouders zich daar bewust van werden, kwamen ze erachter dat ze zelf graag een opgeruimd huis wilden, omdat troep ze te veel visuele prikkels gaf. Daarnaast ontdekten ze dat ze van zichzelf veel moesten en weinig mochten. Ze hebben samen met de kinderen bedacht dat er momenten van rommel mochten zijn en momenten van orde.  Zo ontstond van beide kanten meer rust.” 

Dit artikel is een fragment uit happi.kids 1-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer in onze shop.


Lees ook…

  • Puur hooggevoelig en Puur elkaar grootbrengen, Jolijn Hendriks, uitgeverij Ankh-Hermes.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Volgend artikel
Hey sunshine, je doet het goed!
Hey sunshine, je doet het goed!