Uitslag door de eikenprocessierups? Voor wie met het beestje in aanraking is gekomen: een handvol natuurlijke, alternatieve tips tegen de jeuk. Ook voor kinderen.
Uitslag door de eikenprocessierups
Barbecuen in de tuin, rondbanjeren over de camping, picknicken in het park, fietsen door het bos… In de natuur? Dan zit de kans er dik in dat je ‘m tegenkomt. En met pech, ook voelt. De haren van de eikenprocessierups, die zich door de lucht verspreiden, kunnen namelijk voor vervelende jeuk en huidirritatie zorgen.
Overigens zijn het niet de lange, zichtbare haren van de rups die het gekriebel veroorzaken, maar juist piepkleine micro-haartjes die daartussen zitten. Brandharen die je niet kunt zien met het blote oog. Ben je in aanraking gekomen met de haren van de rups? Dan is het belangrijk om je kleding te wassen op 60 °C zodat deze brandharen worden weggespoeld. Trek na het douchen onder lauwwarm water schone kleding aan en plak eventuele bultjes op je huid (daar waar het jeukt) goed af met een stuk plakband. Door het plakband van je huid te trekken, neemt het de achtergebleven haartjes mee.
Natuurlijke tips
Heb je daarnaast alle voor de hand liggende tips tegen het gekriebel al geprobeerd en naast de verkoelende lotions (menthol, aloë vera of calendula) bij de drogisterij gegrepen nu er een run op is? Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke tips om de jeuk te verzachten.
- Zo wordt havermout vaak gebruikt bij eczeem, insectenbeten, zonnebrand, huidirritatie en jeuk. Het werkt ontstekingsremmend en verzacht, en zelf zo’n goedje maken is zo gepiept. Je kan fijngemalen havermout kant en klaar kopen of je kan havermout zelf malen in een keukenmachine tot een fijne poeder. Mix 1 eetlepel fijngemalen havermout, 1 eetlepel yoghurt met 1 eetlepel honing en laat het vervolgens tien minuten op de huid zitten. Spoel het daarna zachtjes af met lauwwarm water. Maak de huid droog met een zachte, schone handdoek. Deppen, niet wrijven. Dit kan huidirritatie verergeren.
- Een huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen de jeuk is baking soda. Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is multifunctioneel. Het is niet alleen te gebruiken als rijsmiddel bij het bakken, maar ook als wondermiddeltje tegen insectenbeten. En als het helpt bij de jeuk van muggen, dan is het ook de moeite waard bij jeuk van andere insecten. Maak een pasta van een schep baking soda en wat water en smeer deze op de beet om de jeuk te verlichten.
- Kou geeft, al is het maar voor even, verlichting bij een jeukende huid en kan helpen om zwelling en roodheid tegen te gaan. Word je gek van het gekriebel? Op naar de keuken. Maak een schone theedoek nat, wring hem uit en leg ‘m vijf a tien minuten op de geïrriteerde huid. Ook kun je ijsblokjes of een coldpack wikkelen in een theedoek en deze zachtjes op de huid leggen.
Nog wat extra tips
- Douche kort, onder lauwwarm water. Langdurig badderen of te warm douchen wordt niet aangeraden als je last hebt van huidirritatie, dit kan het erger maken.
- Gebruik parfumvrij wasmiddel en wasverzachter om de huid zo min mogelijk te irriteren. Spray ook geen parfum op je hals, pols of in de holtes van je elleboog, als het daar jeukt en kriebelt.
- Draag geen kleding gemaakt van synthetische stoffen. Dit kan ruw aanvoelen op de huid en de jeuk verergeren. Kies in plaats daarvan voor loszittende, katoenen kleding. Kleding dat kan ademen en het opwarmen van de huid voorkomt.
- Ook helpt het om een ongeparfumeerde crème of lotion in de koelkast te bewaren. Dit zorgt ervoor dat het een direct verkoelend effect heeft wanneer je het op de huid aanbrengt. Een verademing bij gekmakende jeuk.
Laat de natuur z’n werk doen
Nog even dit: de eikenprocessierups vind je in eikenbomen. De bomen staan door heel Nederland waarbij planten en struiken rondom vaak worden gesnoeid. Zonde, want juist het groen eromheen trekt insecten, bijen en wespen aan. Dit zijn, net als de koolmees en pimpelmees, natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Door zo min mogelijk te maaien en snoeien, kunnen vogels en insecten er lekker leven en zodoende bij de rupsen komen. Heb je in jouw tuin of omgeving last van eikenprocessierupsen? Ga vooral niet zelf met een stofzuiger in de weer om de eikenprocessierupsnesten op te zuigen, maar vraag een deskundig bedrijf om langs te komen of vraag advies bij de gemeente om het op een veilige manier te laten verwijderen.