Net zoals bij volwassenen, is ongeveer één op de vijf kinderen hooggevoelig. Gelukkig kunnen we hooggevoelige kinderen (onder)steunen. Prikkels komen bij hen intenser binnen. Dit heeft voor-, maar ook nadelen.
Zo kunnen hooggevoelige kinderen extra genieten, maar ze kunnen ook meer pijn en emoties ervaren ten opzichte van niet hooggevoelige kinderen. Een uiting hiervan kan zijn dat een hooggevoelig kind gaat huilen of schreeuwen. Als je zelf ook hooggevoelig bent, kun je hiervan snel overprikkeld en uitgeput raken.
Heb je met een hooggevoelig kind te maken, bijvoorbeeld doordat je zelf een hooggevoelig kind hebt of binnenkort gaat oppassen op een hooggevoelig kind? Hieronder vind je zes manieren waarmee je een hooggevoelig kind steunt.
1. Wees creatief
Hooggevoelige kinderen zijn creatief. Doe hier wat mee: ga bijvoorbeeld samen tekenen of schilderen, of nodig het kind uit om (samen) toneel te spelen of muziek te maken, ga bijvoorbeeld samen zingen.
2. Geef aandacht aan dromen
Hooggevoelige kinderen kunnen hun dromen intens ervaren en goed onthouden. Vraag bij het ontbijt bijvoorbeeld waar het kind over heeft gedroomd, of maak een droomdagboek waarin het kind zijn/haar droom kan opschrijven of tekenen. Een hooggevoelig kind wordt zich op deze manier bewust van dromen die hem/haar inspireren en helpen. Leer een kind om lucide te dromen: dit helpt het kind om nachtmerries te transformeren.
3. Ontspan
Hooggevoelige kinderen ‘moeten’ van alles in het onderwijs. Wellicht breng jij je kinderen ook nog van hot naar her vanwege allerlei hobby’s? Hooggevoelige kinderen voelen andermans wensen en verwachtingen feilloos aan. Ze kunnen daar (onbewust) naar gaan leven en gaan pleasen. Help het kind om weer tot zichzelf te komen en plan tijd in voor ontspanning. Je kunt het kind bijvoorbeeld op vroege leeftijd leren om (kinder)yoga te doen en te mediteren. Je kunt dit ook gezellig samen doen.
4. Leer het kind hoe die het beste met pijn kan omgaan
Een hooggevoelig kind voelt of je rustig of gestrest bent en heeft er baat bij dat jij rustig en in balans bent. Volg bijvoorbeeld zelf een cursus EHBO voor kinderen, zodat je zelf weet hoe je het beste kan handelen en rustig blijft als er een ongelukje gebeurt.
Hooggevoelige kinderen kunnen fysieke en emotionele pijn sterk ervaren. Help een kind om hiermee om te gaan. Leer een kind wat die zelf kan doen als die is gevallen en fysieke pijn heeft: bijvoorbeeld door rustig en diep in te ademen richting de onderbuik en rustig met open mond uit te ademen. Hooggevoelige kinderen hebben verder vaak talent voor en interesse in alternatieve geneeswijzen. Wellicht vindt het kind het leuk om een kindercursus Reiki, Quantum Touch, edelstenen of iets te volgen en hier samen mee bezig te zijn.
5. Stel vragen
Hooggevoelige kinderen hebben een rijke belevingswereld. Toch kan dit van de buitenkant niet zo lijken. Toon je interesse in het kind: vraag bijvoorbeeld hoe het gaat, wat die graag wil doen en wat die leuk vindt. Hooggevoelige kinderen voelen het als er dingen niet uitgesproken worden. Spelen er uitdagende situaties? Praat er openlijk over, in plaats van te doen alsof er niets aan de hand is. Spreken over taboes zoals de dood kan intens zijn, maar lucht (zeker op de lange termijn) voor zowel volwassenen als kinderen op. Weet je een keer geen antwoord op een vraag van een kind? Wees eerlijk en deel het ook als je iets niet weet.
6. Ga naar de natuur
Hooggevoelige kinderen bloeien op in de natuur. Ga bijvoorbeeld samen wandelen en (sprookjes)verhalen vertellen in het bos of op het strand en maak een seizoenstafel.
Meer lezen over hooggevoeligheid?
- Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs
- Happi.kids “groei” (nr. 1 – 2019)
En ook…
- Als je kind hoogsensitief is: 7 tips en oefeningen
- 6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen
- Een hooggevoelig kind met een sterke wil? Een psycholoog deelt inzichten