Wat is geluk en waar vind je het? Zijn vrouwen beter toegerust voor geluk dan mannen, of andersom? Binnenkort gaat gitarist en yogaleraar Jan Kuiper samen met Patrick van Hees, Laura Steenbergen en Coen Verbraak het theater in met het theatercollege Op zoek naar geluk.
Hoe kwam je op het idee voor een voorstelling over geluk?
Een paar jaar geleden had je de voorstelling ‘Mannen van Mars, vrouwen van Venus’, over de verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het leek me mooi om met dezelfde insteek een voorstelling over geluk te maken, waarbij twee mannen en twee vrouwen de verschillende visies op geluk zouden laten zien. Mannen en vrouwen kijken namelijk heel anders tegen geluk aan: mannen zijn vaak meer van de westerse, rationele blik, vrouwen meer van de oosterse, spirituele blik. Al herken ik mezelf veel meer in die laatste.
Vind je de wetenschappelijke benadering dan wel interessant?
Absoluut! Als ik nu een been breek en naar de dokter ga, wil ik niet dat hij me vertelt dat dat met karma te maken heeft. Nee, dan wil ik gewoon dat hij me naar het ziekenhuis doorverwijst, zodat ik gips krijg. Snap je?
Wetenschap en spiritualiteit, de westerse en de oosterse wereld, kunnen niet zonder elkaar. Ze zijn als yin en yang.
Wat kunnen we verwachten?
Een levendige voorstelling, twee keer vijftig minuten over de theorie èn praktijk van geluk. In de pauze kan iedere bezoeker op een papiertje schrijven wat geluk voor hem betekent, en daarna gaat Coen Verbraak de mensen daarover interviewen. Zelf ben ik heel praktijkgericht. Ik wil de zaal laten meemaken hoe je de stilte in jezelf kunt vinden, binnen een minuut. In zo’n korte tijd kun je ervaren wat meditatie is.
Ga maar zitten, ervaar wat er met je gebeurt. En verder maak ik muziek, want dat kon niet ontbreken bij een voorstelling over geluk: muziek is de taal van het hart.
Waarom wilde je Coen, Laura en Patrick er graag bij hebben?
Coen is de beste interviewer van Nederland, dus dat ligt voor de hand. Laura Steenbergen is cognitief psycholoog en heeft als specialisme neurowetenschap en geluk. En via via kwam ik bij Patrick van Hees, en toen heb ik mijn idee van twee mannen en twee vrouwen laten varen.
Patrick benadert geluk op een semi-wetenschappelijke manier, wat meer vanuit de theorie. Hij maakt de groep compleet.
Je hebt al in heel veel verschillende settings op de planken gestaan, maar bijna altijd in een groep – bijvoorbeeld bij The Five Great Guitars. Waarom deel je het podium zo graag met anderen?
Ieder heeft zijn eigen waarheid, niemand heeft de waarheid in pacht. Dat geldt als je samen verhalen vertelt, maar ook als je muziek maakt.
De kracht zit hem juist in die verschillende geluiden. En daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk om het samen te doen. Een muzikant in zijn eentje is toch een beetje als een vogel met één kapotte vleugel, en zo zou ik het ook voelen als ik in mijn eentje stond te vertellen. We hebben allemaal zo onze eigen kracht, we versterken elkaar.
Wat hoop je de bezoekers van de gelukscolleges mee te geven?
Als ze naar huis gaan wil ik dat ze weten wat geluk voor hen betekent. Ik hoop dat stellen op de terugweg tegen elkaar zeggen: wauw, zullen we het nu gewoon gaan dóen, gaan we voor het geluk?
Je kunt nooit genoeg nadenken over wat geluk betekent voor jou. Er zijn miljoenen sterren in het universum, evenveel vormen van geluk. En toch kun je uit de voorstelling een universele les halen. We hebben allemaal armen, benen en een hart, in ieder van ons schuilt compassie en empathie. Soms heb je even nodig dat iemand tegen je zegt: ook jij bent gemaakt om volmaakt gelukkig te zijn, voel het maar, hier zit het!