De smog-vrije toren

De smog-vrije toren De smog-vrije toren De smog-vrije toren

Na een dansvloer die bewegingen omzet in energie, een geprojecteerde regenboog op Amsterdam CS, een slimme snelweg en een het in het donker oplichtende van Gogh-fietspad wil de studio van Daan Roosegaarde nu een gigantische stofzuiger bouwen die smog opzuigt, om zo moderne steden leefbaarder te maken.

Leefbaar

Mensen hebben veel apparaten gebouwd om hun kwaliteit van leven te vergroten. We hebben het wiel uitgevonden, en auto’s waarmee we snel kunnen reizen. Maar aan al deze machines kleeft ook een groot nadeel: ze veroorzaken smog in veel dichtbevolkte steden. In sommige steden is deze smog zichtbaar. In anderen is de smog niet zichtbaar, maar heeft het weldegelijk invloed op het dagelijks leven. De studio van Daan Roosegaarde wil daar iets aan doen.

Luchtzuiveraar

Daarom is Studio Roosegaarde een kickstarter project gestart, the Smog Free Tower – de grootste luchtzuiveraar in de wereld. De toren creëert een smogvrije zone in de grootste en meest vervuilde steden van de wereld. Zo kunnen mensen weer schone lucht ademen en ervaren wat schone lucht in een stad écht inhoudt. Het project combineert op die manier high-tech wetenschap, design en verbeelding.

The Smog Free Tower
The Smog Free Tower

Smog om je vinger

Het doel van het project is luchtvervuiling tastbaarder te maken en om mensen aan te moedigen om minder te vervuilen. Daarom word de smog verzameld, en de vervuilde deeltjes samengeperst om zo unieke sieraden te maken. Elke kubus die op deze manier wordt gecreëerd bevat smog uit 1000 kubieke meter lucht. En wat is een mooiere manier om de boodschap van dit project uit te dragen dan om je vinger?

Het kickstarter project om deze toren mogelijk te maken is vandaag van start gegaan. Je kunt zelf een bijdrage doen en wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de bouw van the Smog Free Tower.

Happinez interviewde de inspirerende Daan Roosegaarde in 2014 al eens over zijn duurzame, slimme ontwerpen. Het hele interview lees je terug in Happinez 8-2014 ‘Geloof, hoop en liefde’.

Volgend artikel
Stad en groen kunnen heel goed samen
Stad en groen kunnen heel goed samen