‘Goed gedaan!’ Als je zo’n compliment het liefst wegwuift, ben je niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om een pluim aan te nemen. Toch is ‘Stelt niks voor hoor’ of ‘Ik vond jóu juist zo goed!’ niet het beste antwoord dat je kunt geven.
Een compliment kun je zien als een cadeautje. Daar kun je op reageren met ‘joh, had niet gehoeven!’, maar het is aardiger om de gever te bedanken en te zeggen hoe blij je ermee bent.
Alleen voelt dat bij een complimentje op de een of andere manier anders. Misschien voelt het alsof je het niet verdient, en dus ben je geneigd om jezelf een beetje kleiner te maken. Joh, zo hard heb je niet gewerkt aan dat project, en die ene collega heeft veel meer gedaan. En die jurk die een ander zo mooi vindt? Ach, dat was een uitverkoopje en je hebt het al jaren. Zonde, want je doet daarmee niet alleen jezelf te kort, je zegt eigenlijk ook: ik hoef dat ‘cadeautje’ van jou niet.
Hoe doe je dat dan wél, soepel een complimentje accepteren (zonder je er ongemakkelijk bij te voelen)?
1. Bedank oprecht
Klinkt logisch, maar onderschat het effect van een welgemeend ‘dank je wel’ niet. Zo laat je merken dat je blij bent met het compliment. Wees niet bang om onbescheiden te klinken, want een dankbare reactie betekent alleen maar dat je deze pluim op waarde schat (en misschien is dat júist wel bescheiden). Bovendien: waarom zou je geen schouderklop verdienen?
2. Geen mitsen en maren
Als je het compliment bagatelliseert, geef je de ander het gevoel dat je het in de wind slaat of dat je zijn of haar mening niet belangrijk vindt. Weersta dus de neiging om met een ‘maar’ te komen.
3. Onthoud het
Je hoeft niet meteen iets aardigs terug te zeggen (‘oh, jouw presentatie vorige week was ook fantastisch!’ ‘oh, ik vind jouw schoenen te gek’), onthoud gewoon dat deze persoon iets aardigs heeft gezegd en geef op een ander moment een oprecht compliment ‘terug’.
4. Ongemakkelijk gevoel?
Als een compliment je ongemakkelijk maakt, probeer het dan júist in je op te nemen. Je krijgt deze pluim niet voor niets. Wees niet bang om naast je schoenen te gaan lopen, maar probeer te zien wat een ander ziet. De meeste mensen zijn kritischer op zichzelf dan anderen hen bekijken. Voel je je steevast ongemakkelijk bij complimenten, dan is het misschien zinvol om je eigen beeld van jezelf eens onder de loep te nemen. Klopt het wel? Wat zou je kunnen doen om positiever over jezelf te denken? Het kan bijvoorbeeld al helpen om elke dag drie dingen op te schrijven waar je blij mee bent of die je goed hebt gedaan.
Meer lezen over complimenten aannemen?
Waarom het belangrijk is om een compliment aan te nemen én serieus te nemen.